Ode aan de kool in Kooltje, met recept voor kale-nola

Ode aan de kool in Kooltje, met recept voor kale-nola

Ode aan de kool in Kooltje, met recept voor kale-nola

Ik wist het ook niet hoor: maar er bestaat  een nationale boerenkooldag (24-10). Boerenkool is de laatste jaren erg hip. Niet alleen in stamppot maar ook als superfood. Dat is min of meer overgewaaid uit de VS waar kale zoals boerenkool daar heet een rage is, onder andere verwerkt in smoothies en als chips. Boerenkool is behalve eg lekker ook heel gezond. Net zoals alle koolsoorten en dat zijn er nogal wat. In Kooltje beschrijven Mathijs Kok en Pascalle Bonnier dan ook alle soorten; witte- en spitkool, rodekool, groene kool, broccoli, bloemkool en romanesco, spruitjes, boerenkool en palmkool, Chinese kool en paksoi en koolrabi. In Kooltje brengen zij een ode aan alle kolen in meer dan 70 recepten. En wat voor recepten. Dit creatieve duo, maakt hippe, creatieve, gezonde, makkelijk te maken en bijzonder originele receptuur. Dit alles fotograferen ze ook nog eens zelf, in een inmiddels geheel eigen en frisse stijl. Ik was al fan van hun eerder verschenen Havermoutje en Nootje, en van Kooltje werd ik meteen heel erg blij. Ik ben namelijk dol op kool- met uitzondering van spruitjes. Voorin het boek wordt door Ruud Verkerk, een professor uit Wageningen de loftrompet over de kool en zijn gezondheidsaspecten gestoken. In het boek komen alle kolen aan bod en ook hoe je ze zelf kunt zaaien. In verschillende hoofdstukken komen de leukste recepten voorbij, wat dacht je van bloemkoolbrood, rodekoolcake, boerenkoolburgers of boerenkoolcrackers of broccolibrood met cashewnoten, zuurkoolpierogies of spruitjeshutspot met krokante spruitblaadjes? Misschien dat ik zelfs nog een keer spruitjes ga proberen.

Kooltje, een ode aan alle kolen in 70 recepten. Pascalle Bonnier en Mathijs Kok. (Nijgh & van Ditmar, €19.99)

Ik maakte met boerenkooldag in het vooruitzicht kale-nola, ja echt granola met boerenkool. En echt dat is dus heel erg lekker, de boerenkool voegt er een heel lekkere knisperende bite aan toe. Ik deel het recept met je.

Kale-nola voor circa 500 gram

100 gram boerenkool (ik nam de gesneden versie)

175 gram havervlokken

25 gram haverzemelen

30 gram gemalen lijnzaad

70 gram amandelen

30 gram pompoenpitten

1 el kaneelpoeder

3 el kokosolie

125 ml ahornsiroop of honing

100 gram gedroogde cranberries of fijngesneden ander fruit (ik nam Medjooldadels)

*Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

*Verwijder stugge nerven en snijd de boerenkool in fijne reepjes.

*Meng de boerenkool in een grote km met de havervlokken, de haverzemelen, het lijnzaad, de amandelen en pompoenpitten, wat zout en de kaneel.

*Smelt de kokosolie in een pannetje. Giet de kokosolie en de ahornsiroop over het granolamengsel. Hussel alles zorgvuldig.

*Spreid het mengsel uit over de bakplaat en bak de granola 25-35 minuten in de voorverwarmde oven. Schep af en toe om zodat de ingrediënten aan  alle kanten mooi bruin worden.

*Laat de granola afkoelen, schep de cranberry’s erdoor.

.*Bewaar de granola nog maximaal een maand in een luchtdicht afgesloten pot.