Hemsley + Hemsley. Lekker en snel voor elke dag

Hemsley + Hemsley. Lekker en snel voor elke dag

Hemsley + Hemsley. Lekker en snel voor elke dag

 

Bij de presentatie van hun eerste boek Hemsley + Hemsley, de kunst om goed te eten, ruim een jaar geleden vertelden ze op aanstekelijke wijze over hun visie op gezond en goed eten. Een van de pijlers van die filosofie is zelf getrokken bouillon. Krachtige, voedzame bouillon getrokken van botten: ‘Boil your Bones’ is hun lijfspreuk. Hemsley + Hemsley zijn de zusjes Jasmine en Melissa afkomstig uit Londen. Sinds zij hun respectievelijke modellen- en marketeercarrières verruilden voor die van caterings- en gezonde voedingswerkzaamheden hebben zij een florerend familiebedrijf. Tien jaar geleden begonnen ze als gezonde maaltijdservice. Hun klanten vroegen en gaven ze daarnaast advies over gezonde voeding en levenswijze. En zo groeide hun filosofie uit tot een methode. Die gebaseerd is op een aantal ‘regels’ zoals: heb gevoel voor je darmen, trek bouillon van botten, vergeet calorieën maar denk in voedingstoffen, vlees en twee groenten, vet is je vriend en de beter dan regel. Snelle koolhydraten, die zorgen voor een onevenwichtige bloedsuikerspiegel en zorgen voor een hongergevoel tref je hier niet aan. Stuk voor stuk adviezen die je vrij staan om ter harte te nemen.

Onlangs zag ik ze weer tijdens een workshop ter promotie van hun tweede boek: Hemsley + Hemsley. Lekker en snel voor elke dag. Jasmine en Melissa Hemsley. (Fontaine €29.95)

Dit keer breken ze een lans voor bloemkoolrijst. Dat is tot (rijst)korrels gemalen bloemkool die ze door kort te bakken en even te stoven serveren als rijst. Verrassend en lekker, en in verschillende smaakvariaties. Ook maakten zij heerlijke chocolade met mandarijn op erg simpele wijze. Kortom ook in dit tweede boek val ik als een blok voor hun aanstekelijke originaliteit en creativiteit. In dit boek wordt een weekplan gegeven voor wie zich niet helemaal optimaal voelt. Door een week dit reset menu te volgen, zal je je na een week weer de betere versie van jezelf voelen. Ook komen weekmenu’s en boodschappenlijsten ter sprake, alsook een planner om alles voor te bereiden. De recepten zijn kleurrijk en kruidig en nodigden uit om eens aan de slag te gaan. Ik maakte kastanjepannenkoekjes, chiapudding, ontbijtmuffins met kaneel, quinoa en rozijnen, romige ovenschotel van wortel, appel repen met tahin, spinazietaart met spek in een amandelkorst, broccolirijst gebaseerd op de bloemkoolrijst op drie manieren en de lijnzaadbolletjes. Op mijn lijstje staan nog verschillende recepten zoals Boontella, een variatie op Nutella maar dan met…bonen!

In een samenleving die aan het vervetten is, zijn velen op zoek naar de vraag wát te eten. Hemsley en Hemsley geven er hun antwoord en visie op. Ieder moet voor zich bepalen of hij een methode klakkeloos volgt. Wat betreft de koolhydraten vind ik brood en pasta op zijn tijd gewoon erg lekker. En dat is denk ik de bedoeling; dat je dat eruit pikt wat je aanspreekt, en dat is in dit boek erg veel. Leuk.