Nanban is als een ontdekkingsreis

Nanban is als een ontdekkingsreis

 

In het Japans betekent Nanban ‘Zuidbarbaar’, zoals de eerste kolonisten in Japan genoemd werden. Tegenwoordig wordt dit woord niet meer als scheldwoord gebruikt maar is het een aanduiding voor verjapanste Europese gerechten, zoals gefrituurde kip. Tim Anderson is al sinds zijn kindertijd gefascineerd door eten en Japan. Na een openbaring die hij voelde toen hij de perfecte Ramen at (een soort bami soep) was hij geobsedeerd door Japans eten. Tijdens zijn studie Japanse taal deed hij een onderzoeksvoorstel om noedelsoorten in hun historische, sociale en regionale context te onderzoeken en kreeg hiervoor een beurs. Tijdens zijn verblijf leerde hij de echte Japanse keuken kennen en waarderen. Toen hij in 2010 de Britse versie van Masterchef won, was dit met een Japans georiënteerd gerecht. Weer later ontstond het idee voor een eigen restaurant. inmiddels heeft Tim Anderson zijn eigen Nanban; een restaurant voor Japanse soulfood in Londen.

En nu is daar het boek, Nanban, verwarmende gerechten uit Japan. Tim Anderson. (€29.95 Fontaine Uitgevers)  Het boek is opgedragen aan alle Japanofielen.

Het boek is in veel opzichten bijzonder: het formaat, de rug: doorzichtig met zwarte stippen, het binnenwerk met de menukaart van het gelijknamige restaurant uit Londen, de authentieke receptuur voorzien van de Japanse naam, tekens en de vertaling daaronder, én de tekst. Prettig geschreven, bevlogen en bijzonder openhartig. Nog nooit eerder las ik bij de inleiding van een recept de woorden ‘…en toch denk ik dat bijna niemand het gaat bereiden’. Het betreft het recept Motsu nabe dat bestaat uit een hotpot van orgaanvlees. Bij nadere beschouwing ingewanden van het varken. De wijze waarop Tim dit gerecht – de poepafvoerbuis van een dier – verder beschrijft is hilarisch en erg beeldend. Maar omdat het een authentiek Japans gerecht is heeft Tim het toch opgenomen in dit boek. Over andere gerechten is hij veel enthousiaster, zoals Basashi sashimi van paardenvlees. Een ware hit in zijn restaurant. In zeven hoofdstukken krijgen we de Japanse keuken voorgeschoteld: basisrecepten, kleine gerechten, grote gerechten, gegrilde gerechten, ramen, desserts en drank. Dit alles voorafgegaan door de benodigde ingrediënten om aan de slag te kunnen gaan. Ik ben enthousiast om zelf ponzu te maken of andere heerlijke smaakmakers zoals diverse oliën met een smaakje of chilipoeder met zeven smaken. Veel van de ingrediënten zijn in een gemiddelde toko verkrijgbaar of anders online. Gefrituurde viskoekjes, of vogelnestjes met makreel a la Obi-te of Nadofu een soort tofu met groenten erin; het zijn een paar voorbeelden van recepten die ik beslist eens wil gaan maken.

Nanban is een boek waarvoor je echt de tijd moet nemen. Om het te lezen en uit te proberen en zo allerlei moois te ontdekken.