Familierecepten + recept Indische eieren

Familierecepten + recept Indische eieren

Familierecepten

 

Veel mensen vinden de gehaktbal van hun moeder de allerlekkerste, net zoals de erwtensoep waarvan het recept al lang in de familie is. En hoe je draadjesvlees maakt dat wist je oma als geen ander. Allemaal gemaakt volgens recepten die bij een familie horen: familierecepten.

Je kent ze misschien wel, van die beduimelde schriftjes waarin in krullerig handschrift recepten staan geschreven, die al jarenlang in de familie circuleren en van moeder op dochter worden overgeleverd, soms generaties achter elkaar. Maar lang niet iedereen heeft zo’n familietraditie of zo’n schriftje. En dat is jammer want juist die familierecepten zijn de vaak beproefde en behaaglijke recepten die warmte en huiselijkheid oproepen.

Nu is er een kookboek dat de sfeer en warmte oproept van zo’n familie kookschrift, echter uitgevoerd in een fraai boekwerk met drukletters. Felix Wilbrink, culinair journalist bij de Telegraaf, schreef Familie Recepten (Bertram + de leeuw Uitgevers €18.95). Het is een boek zonder foto’s en daar is bewust voor gekozen: ’omdat het ook een leesboek moet zijn’, aldus Felix. En dat is het inderdaad. Felix schijft verrassend mooi en zijn verhalen trekken je meteen een sfeer in van (bijna) vervlogen tijden. Het roept bij mij het huiskamergevoel op waarbij er een begenadigd verteller aanwezig is. Sommige dingen herken ik zoals de Brabantia kruk, het Tomado wandrekje of een van de eerste gerechten die hij heeft gemaakt met rauwe soepgroente, hetgeen geen navolging verdient. Het is bijna voelbaar en vooral heel sfeervol. In de inleiding bij het hoofdstuk soep vertelt Felix hoe hij van de geuren en geluiden in de keuken van eten ging houden. De inleiding verhaalt over koken op gevoel, over een tijd waarin de eieren nog gekookt werden met een eierprikker, eierschepje en kookwekker. Waarin volwassenen kaarten met een borreltje terwijl de kleine Felix in de kamer ernaast in zijn pyjama opschrikt van het steeds luider wordend rumoer. In die context worden aan de hand van 19 hoofdstukken recepten gegeven voor onder andere soep, gehaktballen, de Indische keuken en Sinterklaas, om te eindigen bij oud en nieuw. En in al die hoofdstukken krijg je recepten zoals je moeder die maakte of had kunnen maken. Geen nouvelle cuisine maar lekker eten, waarvan je het liefst nog een keer opschept. Ik noem: aardappelsalade, banketletter, Azerbeidzjaanse reuzen gehaktbal, drie in de pan, ajam smoor, coq au vin, hachee, spruiten met spek en ragout.

In het hoofdstuk Indische keuken lezen we dat de moeder van Felix een kleindochter van een echte Indische prinses was. Mede daarom was er grote belangstelling voor deze keuken. Uit dit hoofdstuk maakte ik Indische eieren, en dat was toch wel zo’n ontzettend lekkere versie van dit gerecht dat ik het graag met je deel.

Conclusie: familierecepten is een boek dat je moet hebben voor de fijne verhalen en de beproefde recepten die de tand des tijds hebben doorstaan en tot onze traditie behoren. Ook een ideaal cadeau bijvoorbeeld voor kinderen die uit huis gaan.

En dan nu het recept.

Indische eieren voor 4 personen

8 eieren

2 uien, fijngesnipperd

2 teentjes knoflook, geperst

1 tl sambal oelek

1 tl gemberpoeder (djahé)1 tl laos

1 tl koenjit (geelwortel/kurkuma)

1 tl ketoembar (koriander)

1 tl citroensap

½ blokje kruidenbouillon

2 dl water

½ blok santen (kokos)

1 el ketjap manis

scheutje olie

*Eerst de eieren hard koken, niet te lang, 5 minuten is genoeg. Af laten koelen en pellen.

*Dan de smaak maken, door sambal, uien, knoflook, kruiden en citroensap door elkaar te roeren en glad te maken in de vijzel. Niet met de keukenmachine, daar wordt het waterig van.

*Olie verhitten en het mengsel even aanbakken en goed roeren. Dan het bouillontablet en het water erbij en aan de kook brengen.

*Eieren erin en 5 minuten laten koken. Dan santen en ketjap erbij en nog even doorwarmen.

Felix adviseert atjar, ik at het met gekookte rijst en sperziebonen en dat was een goede combinatie.