Chinese Takeaway met 5 ingrediënten + recept voor aubergine met miso

Chinese Takeaway met 5 ingrediënten + recept voor aubergine met miso

Chinese Takeaway met 5 ingrediënten + recept voor aubergine met miso

Voor wie van Chinees houdt (en wie doet dat nou niet?) is er nu Chinese Takeawaymet 5 ingrediënten. Door Kwoklyn Wan (uitgeverij GoodCook, 20,95 euro)

Hierin vind je 80 klassieke Chinese gerechten die je kunt bereiden met slechts 5 ingrediënten. (Er wordt vanuit gegaan dat je basis ingrediënten als olie, azijn, zout, peper en sojasaus in huis hebt.) Veel van deze gerechten zijn ook nog eens sneller zelf te maken dan het fietsen naar de Chinees duurt.

Ingedeeld in soepen, lichte hapjes, vis & zeevruchten, kip & eend, vlees, vegetarisch, sauzen en bijgerechten en tot slot desserts en drankjes.

Zoals je uit de hoofdstukken al af kunt leiden is dit geen vegetarisch of vegan boek. Maar in het hoofdstuk vegetarisch vond ik een aantal verrukkelijke gerechten. Ik maakte de portobello’s met vijfkruidenkorst uit de oven en de aubergine met miso en sesamzaad. Ik at er rijst bij en het was bijzonder lekker! Niet de meest fotogenieke recepten uit het boek, maar beslist de moeite van het namaken waard.

Ik deel het recept van de aubergine met je.

Aubergine met miso en sesam

2 personen

2 el sesamzaad

2 teentjes knoflook, fijngehakt

2 middelgrote aubergines, in stukjes

2 el rode miso

2 el rijstwijn

Uit de voorraadkast: 2 el plantaardige olie, 1 tl suiker, ½ tl zout, ¼ tl witte peper, 2 el lichte sojasaus

*Rooster het sesamzaad in een droge pan bruin. Zet apart.

*Verhit de olie in een wok op middelhoog vuur en bak de knoflook tot het aroma vrijkomt. Voeg de aubergine toe en bak 1 minuut. Voeg 4 eetlepels water toe, doe het deksel op de pan en laat 6-8 minuten op laag vuur koken, tot de aubergine zacht is.

*Haal het deksel van de pan, roer de miso, rijstwijn, suiker, zout, peper en de sojasaus erdoor en laat koken tot het vocht tot de helft is ingekookt.

*Schep op een bord, bestrooi met het geroosterde sesamzaad en serveer.