Heerlijk: De bijbel van de Indiase keuken + muntchutney recept

Heerlijk: De bijbel van de Indiase keuken + muntchutney recept

Heerlijk: De bijbel van de Indiase keuken + muntchutney recept

Toeval bestaat niet. Nét nu ik me voor heb genomen om me wat meer op de Indiase keuken te richten wordt De bijbel van de Indiase keuken bezorgd. Sinds een half jaar eet ik vegan en de Indiase keuken kent veel vegetarische/vegan recepten en door een subliem gebruik van kruiden krijg je geweldige smaken.

De Bijbel van de Indiase keuken, van biryani tot curry’s en dahl en platbroden tot samosa’s door Paulami Joshi (uitgeverij Carrera Culinair, 33,99 euro).

Paulami is geboren en voor een groot deel getogen in Kolkata het voormalige Calcutta. Voor de liefde -haar man kreeg een baan in Nederland aangeboden- kwam zij vier jaar geleden naar Nederland. Ze startte een bedrijfje Spice Trip en een levendige community op instagram @spicetripwithpaulami .

Deze bijbel is er een in een lange reeks bijbels, en eerlijk gezegd is deze nu al mijn grote favoriet. Ik ben gestopt met post-it papiertjes omdat ik bijna elk recept wel wilde maken. Bijzonder is dat dit een van de eerste Indiase kookboeken is dat in Nederland is gemaakt. Paulami die wel Nederlands spreekt schreef de recepten in het Engels op en haar redacteur vertaalde alles. Dat levert prettig leesbare receptuur op, waarbij elke letter zorgvuldig gekozen lijkt. Meestal zijn Indiase kookboeken afkomstig uit het buitenland en vertaald. Deze bijbel neemt je mee op reis naar India, een land zo rijk aan regionale keukens dat er geen sprake kan zijn van dé Indiase keuken. Elke regio heeft zijn eigen ingrediënten en culinaire tradities. Hoewel het onmogelijk is om volledig te zijn, stelt Paulami in een interview met het Parool, heeft zij in deze bijbel haar best gedaan om alle regio’s aan bod te laten komen.

Na een inleiding en bruikbare, leerzame informatie over de ingrediënten, fijn: echt gericht op de Nederlandse markt(!) volgen how-to’s en basisrecepten. Daarna volgt de indeling van India en haar regio’s in Noord-West-Zuid-Centraal-Oost en Noord-Oost.

Bekende gerechten en minder bekende gerechten komen in meer dan 230 recepten voorbij. Gerechten als lassi: de bekende yohurtdrank, samosa’s de heerlijke pasteitjes, platbroden, gefrituurde pannenkoekjes, tapiocaballetjes, curry’s, gerechten met okra, chutney’s, verrukkelijke kulfi, roerei in Indiase stijl, diverse bereidingen van dahl; ze staan er allemaal in. Ook voor de ons minder bekende zoals paddestoelencurry of saffraan-kardemomspritsen of Tibetaanse boterthee krijg je de receptuur. Er staan ook gerechten in met vis, vlees en gevogelte, het is dus geen vegetarisch boek hoewel er veel vega recepten instaan.

Indiaas eten geeft nog lang na het eten zo’n intens tevreden gevoel in je maagstreek, dat komt door het al eerder genoemde gebruik van kruiden. Zo ook toen ik meteen aan de slag ging met de recepten. Ik maakte aloo tikki: gevulde aardappelkoekjes, muntchutney en een salade van komkommer en tomaat. Ogenschijnlijk eenvoudige gerechten, maar die door de kruiden naar een hoger level werden getild.

Ik deel het recept voor de muntchutney met je, een heerlijke frispittige smaakmaker. Je krijgt het bij het Indiase restaurant vooraf met papadam om mee te dippen. Maar het smaakt ook heerlijk bij gebakken aardappeltjes of bij een tosti…

30 gr verse munt, alleen de blaadjes fijngehakt

20 gr koriander, fijngehakt

1 kleine ui, grof gehakt

2-3 groene rawit-pepertjes

4 el yoghurt of 8 gemalen cashewnoten (veganversie)

1 tl + extra zout

½ tl suiker

2 tl + extra limoensap

*Maal in de keukenmachine of met de staafmixer de munt, koriander, ui, rawit-pepertjes, yoghurt, het zout en de suiker tot een glad geheel. Voeg het limoensap en 3 el water toe en meng kort door. Breng eventueel verder op smaak met extra zout en limoensap.

Luchtdicht en gekoeld ongeveer 1 week houdbaar.