Smaak, een vegan kookboek met hoge wow factor

Smaak, een vegan kookboek met hoge wow factor

Smaak, een vegan kookboek met hoge wow factor

Het Amsterdamse vegan restaurant Yerba maakte van de eerste lock down gebruik om een kookboek te maken. Smaak, de plantaardige keuken van Yerba. Walter Marskamp. (Uitgeverij Terra, 34,99 euro).

Walter Marskamp is eigenaar en chef van het restaurant. In Smaak geeft hij 70 vegan recepten waarin groenten de hoofdrol spelen. Smaak is niet het zoveelste vegan kookboek, maar een héél mooi en bijzonder kookboek. Dit is koken op sterwaardigniveau voor thuis. Gerechten die uit meerdere componenten bestaan. Je kent het wel van als je uit eten gaat. En waarbij veel zo niet alles van een hoofdingrediënt gebruikt wordt: zowel het loof, blad en wortel of knol komen in verschillende bereidingen voorbij.  

In de receptuur worden alle onderdelen stap voor stap heel duidelijk uitgelegd. De ingrediënten zijn allemaal goed verkrijgbaar en van sommige zaken zoals specerijenmixen, ingelegde zaken of saus daarvan krijg je achterin het boek de receptuur. Aan het eind van elk recept volgt een opmaaksuggestie zodat jouw bord er net zo uit kan zien als op de foto. Dat vind ik leuk en bruikbaar. Soms frustreert het me wel eens dat dat me niet lukt. Dus naast geweldige recepten is dit ook nog eens een masterclass bord opmaken of foodstyling! Top.

De recepten zijn allemaal stuk voor stuk om blij van te worden. En heel sympathiek volgens de seizoenen zodat je ook nog een duurzaam eet. We beginnen met de winter, logisch want het boek komt uit in dit seizoen. Ik noem: wilde padden stoelentartaar/ edelgist-soubise/ rode quinoa. Geroosterde en gefermenteerde bloemkool/ krokante spruitjes/ gekonfijte prei. Rode treviso/ in boter gestoofde bospeen/ gerookte wortelpuree. Aardpeerijs / karamelcake / geroosterde peer whiskeysaus.

Ik vind het het mooiste vegankookboek van 2020! Echt een boek om tijdens de feestdagen of als je gasten krijgt te gebruiken. Niet moeilijk, prachtig en met een zeer smaakvol resultaat.

Op mijn daar wil ik naar toe zodra het weer kan lijstje heb ik in ieder geval restaurant Yerba hoog genoteerd.

https://www.terralannoo.nl/nl

https://www.yerbabar.com/