À la minute + recept voor Spaanse bonen

À la minute + recept voor Spaanse bonen

À la minute + recept voor Spaanse bonen

‘Als een mens moet eten, dan wel graag zo smakelijk mogelijk en liefst iets waar je wat aan hebt. Geen loze calorieën maar echt voedsel. Voor die dagen schreef Mari Maris À la minute simpele groentegerechten ook voor als je weinig tijd hebt. (Carrera Culinair, 31,99 euro)

Mari Maris is de ongekroonde groentekoningin. Ze schreef er inmiddels al aardig wat boeken over: De Groentebijbel, Mari Plukt de Dag, de Saladebijbel en Maison Mari.

Haar receptuur en de manier waarop ze deze beschrijft zijn net even anders dan gewoon. Leuk, inspirerend en verhalend. Mari schrijft prachtig. Nu is er À la minute waarin ze vooral fijne groente recepten geeft en minder verhalend is. Wel kent elk recept een fijne korte inleiding à la Mari. (Dat is er een van humor doorspekt.) Ook staan er meer foto’s van Mari zelf in.

Voor dat ik naar de recepten ga even iets over de fraaie sfeer die mede door de fotografie in het boek gewekt wordt. Mari heeft een huis met een enorme groentetuin in Frankrijk en daar zijn de foto’s door Oof Verschuren gemaakt.

Alles ademt daarbij een fijne sfeer uit, tot en met de modische kleding die Mari zelf draagt. Daardoor wil je (althans ik) meteen aan de slag. In de hoop dat die sfeer je dan ook ten deel zal vallen. Na het voorwoord, de gebruiksaanwijzing, volgen de recepten. Niks geen indeling gewoon recepten, allemaal met een variatie of meerdere voor als je geen ingrediënt in huis hebt of wil variëren. Zo staan broodomeletjes in een hartige alsook een zoete versie in. (rare wentelteefjes noemt ze die) Voor elk moment staan er recepten in: zoals niks snert gewoon een lekker soepje, een broodje gezond (maar dan echt), knoflokige bechamelsaus, asperge, artisjok en burrata, sesamspinazie, zomerse zuurkool, geroosterde lof en polenta of meiraap-ei. Alle recepten zijn vegetarisch en er wordt aangegeven of het vegan is of kan.

Mijn bonenoog viel op de Bonen in Spaanse saus. Simpel en lekker!

1 flinke ui, gesnipperd

4 tenen knoflook, fijngehakt

100 gr gare bonen (soort naar smaak)

1 tl gerookte pimentón

1 afgestreken el kurkumapoeder

1 kleine tl komijnpoeder

2 laurierblaadjes

2 à 3 takjes tijm, gerist

Olijfolie

*Fruit in een ruime pan met wat olie de ui. Voeg als hij glazig is de knoflook en bonen toe. Laat een minuut of 2 fruiten zonder te kleuren.

*Strooi er dan pimentón, kurkumapoeder en komijnpoeder over. Schud goed door elkaar en laat in een paar minuten de aroma’s loskomen.

*Schenk er wat water op tot de bomen net onder staan en voeg de laurierblaadjes toe. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.

*Maak af met peper en zout, tijm en eventueel een paar raspjes citroen.

Server met stokbrood.