Greenfeast, heerlijke groenterecepten voor de herfst en winter + spinazietoast recept

Greenfeast, heerlijke groenterecepten voor de herfst en winter + spinazietoast recept

Greenfeast, heerlijke groenterecepten voor de herfst en winter + spinazietoast recept

 

Nigel Slater is een van die begenadigde schrijvers die je door hun woorden in een sfeer weten te trekken die ik als knus en behaaglijk zou omschrijven. Welk kookboek ik ook van hem opsla, altijd fleurt mijn stemming er van op en krijg ik zin in huiselijkheid, koken en lekker samen eten. Wie de film of het boek Toast heeft gezien of gelezen, zijn autobiografie waarin eten in zijn jeugd een centrale rol speelt, begrijpt dat. Kijk ook eens als je een oppepper kunt gebruiken op zijn instagrampagina: prachtige sfeervolle foto’s en fijne teksten.

Precies die knusse, gemoedelijke sfeer roept hij op met zijn recepten in Greenfeast, heerlijke groenterecepten voor de herfst en winter Nigel Slater (Fontaine uitgevers, 27,00 euro) het laatste deel van een tweeluik met groenterecepten. Eerder verscheen de editie lente-zomer.

‘In het najaar verlangen we naar warm, liefdevol en voedzaam eten -voedsel dat ons voorbereidt op de kou en de regen’. In hoofdstukken met titels als: winterse basisgerechten, in een pan, op toast, in de oven, op een bord, met een korst, met een opscheplepel, op het fornuis en dessert loodst Nigel je langs ruim 110 heerlijke recepten waarin groenten en fruit een hoofdrol vervullen. Ze zijn vegetarisch of veganistisch en vrijwel bij elk recept geeft hij tips. Over wat je erbij kunt eten of wat je in plaats van kunt gebruiken. Elk recept geeft bondig in 3 woorden aan waar het om draait: prei, kaas, mosterd / pastinaak, gerookte knoflook, feta / pompoen, couscous, dadelsiroop / tomaten, chilipepers, udon / paddenstoel, hummus, kruiden. Elk gerecht is fraai gefotografeerd. De ingrediënten zijn overal verkrijgbaar, de recepten zijn niet moeilijk maar net even anders en met een fijne touch.  Mijn oog viel op eieren, spinazie, brood: een ogenschijnlijk simpel gerecht dat ik maakte voor het ontbijt. Heerlijk! Maar ook geschikt als lunch of voor een ander moment.

Eieren, spinazie, brood

Pittig eiertoast

Voor 2 personen

200 gr spinazie

1 tl kerriepoeder

1 tl kurkuma

½ tl gemalen komijn

1 tl gedroogde chilivlokken

4 eieren

4 dikke sneden ciabatta

40 gr boter

*Was de spinaziebladeren en doe ze met aanhangend water in een pan met deksel. Laat de spinazie slinken , haal uit de pan, knijp er zoveel mogelijk water uit en hak fijn.

*Doe kerriepoeder, kurkuma, komijn en chilivlokken in een droge, ondiepe koekenpan en rooster ze een tot twee minuten op middelhoog vuur. Doe in een kom, breek de eieren erboven, voeg een ½ tl zout en de spinazie toe en roer door elkaar.

*Doop de sneden ciabatta in het beslag en zorg dat ze zich goed volzuigen.

*Laat de boter smelten in een koekenpan.

*Bak de sneden brood 3-4 minuten aan een kant keer en bak ook de andere kant lichtbruin.