Everyday fresh van Donna Hay + het lekkerste spruitjes recept ooit

Everyday fresh van Donna Hay + het lekkerste spruitjes recept ooit

Everyday fresh van Donna Hay + het lekkerste spruitjes recept ooit

Als kind prikte ik zoveel mogelijk spruitjes tegelijk aan mijn vork en propte mijn mond ermee vol. Snel kauwde ik ze fijn en slikte ze door. Met het idee: hierna wordt het weer leuk. Ik moest net zoveel spruitjes eten als ik oud was. Dat was voor mij het enige nadeel aan jarig zijn.

Eenmaal uit huis at ik nooit meer spruitjes. Ik vond een man die ze ook niet blieft. Tot mijn kinderen, die ze bij oma leerden eten en ze wel lekker vonden, spruitjes wilden eten. Ik maakte ze voor hen en van het restje een pan soep, sindsdien is spruitjessoep een hit in huize Boon. Onlangs waren ze in de aanbieding, twee zakken voor de prijs van één. Ik dacht: spruitjessoep. En toen viel Everyday fresh van Donna Hay, supervers, supersnel op de mat. (Spectrum uitgevers, 29,99 euro) op de mat.

Hierin deelt Donna snelle recepten in de haar kenmerkende stijl: geen gedoe, vers, snel, smakelijk, gezond, makkelijk te maken en prachtig gefotografeerd en gestyled. Het zijn de recepten die ze zelf maakt na een dag werken, waarbij voedzaam en gezond voorop staan. Ingedeeld in hoofdstukken als één pan (zodat je weinig afwas hebt) bijna kant en klaar, een tikkie anders, de big bowl, quick fix, vriezer proof en zoetigheid. Dit is zo’n boek waarvan je bij elk recept denkt, dát lust ik en wil ik maken. Ik noem supergroene risotto uit de oven, pasta met knoflookkruim, ricotta en citroen, vormvrije lasagna met muntspinazie, geglaceerde misokip gegaard op soja-aubergine, verschillende bloemkool pizzabodems met diverse toppings, aubergineschnitzels met quinoa, knapperige noedel omeletten, mango en kokossneeuw, cheesecake met chocolade en tofu uit de oven of amandelkrokant met ahorn en peren. Sommige recepten zoals de geglaceerde kip, pompoensoep, vormvrije lasagna en bloemkoolpizza krijgen een aantal variatierecepten. Zodat je als je bijna neervalt voort kunt borduren op een recept. Al bladerend en mezelf verlekkerend kwam ik bij het hoofdstuk big bowl. Daar stond een saladebowl met misospruitjes uit de oven. Ik ben bijna verslaafd aan miso, de diepzoute smaak maakt alles zo lekker. Dus besloot ik de spruitjes te maken volgens het recept van Donna. En dat was zo lekker dat we de afgelopen twee weken drie keer (écht!) spruitjes aten.

Ik deel het recept uit dit érg lekkere boek

700 gram middelgrote spruitjes, afgehaald en gehalveerd

2 el witte miso (shiro)

2 el pure ahornsiroop

1 el mirin (Japanse rijstwijn) had ik niet, ik nam sherry

2 tl sesamolie

2 el zwart sesamzaad

*Verwarm de oven tot 220 (ik deed 200, anders wordt de ahornsiroop wat zwart) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

*Doe de spruitjes in een grote kom en zet apart.

*Klop de miso, ahorn, mirin, olie en sesamzaad door elkaar. Schenk over de spruitjes en schep goed door elkaar. Verdeel de spruitjes in een enkele laag over de bakplaat.

*Zet 20 minuten in de oven of tot de spruitjes goudbruin en gekaramelliseerd zijn.

Ze zijn lekker met rijst, gebakken aardappelen of in een salade(bowl).