Bersama is een warm kookboek dat perfect past in deze tijd. + recept voor heerlijke garnalen-kokosballetjes

Bersama is een warm kookboek dat perfect past in deze tijd. + recept voor heerlijke garnalen-kokosballetjes

Bersama is een warm kookboek dat perfect past in deze tijd.

Bersama betekent samen. Een woord dat de afgelopen jaren een extra dimensie heeft gekregen voor Francis Kuijk. Vlak voordat haar vorige boek Basisboek Indonesisch (2019) uit zou komen overleed haar grote liefde Ton. Gesteund door haar zussen, andere familieleden en vrienden lukte het haar om door te gaan, recepten te testen, samen te eten en te koken. Francis is Australische maar kwam voor haar grote liefde Ton uit naar Nederland. Veel mensen zullen haar kennen van Heel Holland Bakt waar zij tijdens het 4e seizoen finaliste was. Francis heeft Indische roots en daar speelt samen eten altijd een grote rol.

Bersama, Indische gerechten om te delen. Francis Kuijk. (Good Cook, 27.50 euro) Het boek doet zijn naam in álle opzichten eer aan, het is warm en uitnodigend, de gerecht foto’s van Mitchell van Voorbergen doen het water in de mond lopen. De recepten zijn zo beschreven dat je denkt: dit kan ik. Zodoende wil je veel, zo niet alle gerechten in dit boek maken. Om die op tafel te zetten en met anderen (op afstand) te eten. Ook komen vegetarische gerechten zeer uitgebreid aan bod.

Van de vele recepten noem ik : rawon (zwarte rundvleessoep), laksa ayam (kokos-kippensoep), sayur labu siam (sajoer chayote) ikan bawal bakar (gegrilde dorade) krispy dadar sate (crispy omeletsaté), bumbu bali telor (pittige eieren), lotek (gemengde groenten met pindasaus) sambal goreng spruitjes, of tumis campur (tahoe-groentenroerbak). Er staan ook recepten voor diverse loempia’s of de zálige rempejeh met cashews in (van die hartig, kruidige wafels met noten), de toetjes zijn kleurig en mooi zoals de gestoomde kokospuddingrollade. Volgens mij kun je daar met kerst heel erg de blits mee maken,

Door de Corona crisis is een normale boekpresentatie onmogelijk. Daarom werd een zoommeeting georganiseerd waarbij Francis vertelde en wij haar van alles konden vragen. Ik vroeg haar waar de enorme toegenomen belangstelling voor Indonesisch eten vandaan kam. Francis vertelde dat samen eten altijd een grote en belangrijke rol speelt in de Indonesische keuken. Maar nu in deze rare tijd is het begrip samen nog belangrijker en meer geladen.

Bersama is een érg fijn en  warm boek dat perfect past in deze tijd, het drukt het grote belang van samen uit en laat je genieten van zelf eten maken nu we daar meer tijd voor hebben.

Ik maakte rempah udang: garnalen-kokosballetjes en die waren erg lekker. Ik deel het recept met je.

Voor 16 balletjes

100 gr geraspte kokos

2 teentjes knoflook, in plakjes gesneden

1-2 rawits

2 kemirinoten, in een droge koekenpan geroosterd, fijngestampt

½ tl ketoembar (koriander)

¼ tl peper

½ tl zout

½ tl suiker

200 gr rauwe tijgergarnalen, gepeld, schoongemaakt

½ ei losgeklopt

2 el bloem

2 el prei, zeer fijn gesneden (optioneel)

Zonnebloemolie, om te frituren.

*Verwarm een stoompan met water. Schep de geraspte kokos met 2 eetlepels water op een vel aluminiumfolie en vouw het dicht. Stoom het pakketje kokos 15 minuten. Zet opzij.

*Maak een boemboe van de knoflook, de rawit, de kemirinoten, de ketoembar, de peper, het zout en de suiker.

*Doe de garnalen in een keukenmachine samen met de boemboe, het losgeklopte ie, de bloem en de gestoomde kokos. Maal het mengsel fijn. Schraap het mengsel in een mengkom en roer er eventueel de prei doorheen. Meng alles goed door elkaar.

*Verwarm intussen een flinke laag zonnebloemolie in een wok. Maak een tester door een lepeltje van het kokosmengsel te frituren. Controleer of het mengsel op smaak is en pas zo nodig aan.

*Vorm balletjes zo grot als een walnoot van het mengsel. Druk ze eventueel iets plat dan houden ze beter hun vorm.

*Frituur de garnalen-kokosballetjes in hete olie rondom bruin. (Schep ze niet teveel om, daarvoor is het mengsel te los.) Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Ik at ze met sweet chilisaus.