De bijbel van de Indonesische keuken + recept loempiavellen

De bijbel van de Indonesische keuken + recept loempiavellen

De bijbel van de Indonesische keuken + recept loempiavellen

Van Indonesisch eten gaat voor mij een zekere magie uit. Als ik verdrietig ben troost het me, als ik blij ben word ik op slag nog blijer en als ik wat te vieren heb dan is dat bijna altijd met Indonesisch eten.

Eten is emotie en Indonesisch eten lijkt daarvan de overtreffende trap. Dat blijkt al meteen uit de prachtige inleiding van De Bijbel van de Indonesische keuken, van saté kambing tot gado gado en van soto ayam tot rendang door Maureen Tan (uitgeverij Carrera Culinair, 31.99 euro). Hierin beschrijft ze hoe deze keuken verbonden is met de herinnering aan haar moeder en de geur van haar eten. Hoe ze in het weekend als kind wakker werd van de geuren die zich door het huis verspreiden omdat er al volop werd gekookt. Toen haar moeder ten gevolge van een hersenbloeding deels verlamd raakte namen Maureen en haar zussen dat noodzakelijkerwijs van haar over. Ze lieten hun moeder proeven en stelde de gerechten bij naar haar aanwijzingen. Haar moeder heeft op een oude typemachine, met alleen haar rechterwijsvinger de recepten op een oude typemachine uitgetikt. Die recepten vormden de basis voor dit boek. Een prachtig en zorgvuldig gemaakt boek waar de liefde voor Indonesisch eten van afspat. Waarin de belangrijkste eilanden en eilandgroepen en hun diverse keukens aan bod komen. In tien hoofdstukken die volgen na een uitleg over de ingrediënten, keukengerei en how to’s reizen we al etend langs Sumatra, Kalimantan, West- Midden- en Oos-Java, via Bali naar de Molukken en eindigen we in Papoea. Dat is een smakelijke reis die je pittig gebakken bami, kip in pindasaus, sardines in zoetzure saus, kippensoep met longtong, gebakken krab uit Tarakan, gegrilde viskoekjes met pindasaus, rijst gestoomd in kokosmelk, loempia’s uit Semarang, maïskoekjes, rauwe Balinese sambal, pandanflensjes met kokos en palmsuiker, red snapper in kurkumasaus, rendang, zwarte rijstpudding, verse koriandersambal of een custardtaart met nootmuskaat voorschotelt. Alle gerechten zijn fraai gefotografeerd en laten me het water in de mond lopen. De Bijbel van de Indonesische keuken is een boek wat je in de buurt van je aanrecht legt om telkens op terug te vallen.

Wat is Maureen haar favoriete gerecht?

‘Dat is een onmogelijke vraag maar als ik dan moet kiezen, de babi pangang van Oost Java van mijn vader. Onze vader maakte eens per maand een groot stuk voor zijn drie dochters, die hij dan langs kwam brengen.  De kruiden voor de babi pangang nam hij mee eens per twee jaar uit Surabaya’.

En waar kan de lezer het beste beginnen?

‘Wat je zeker moet maken zijn is de tonijn ceviche uit de Molukken. Eenvoudig en fris! Of de verse loempia vellen uit Semarang. Gewoon erg leuk om te doen. Iedereen houd van loempia’s en deze zijn beroemd in heel Indonesië. En natuurlijk met de zomer voor de deur één van de vele groentesalades en sate’s.

Ik deel het recept van de loempiavellen uit Semarang met je. Want ik ben dol op loempia’s!

Loempiavellen uit Semarang

2 tl zout

200 gr bloem

150 ml eiwit

-Los het zout op in 200 ml water.

-Zeef de bloem boven een ruime kom. Voeg het eiwit toe en roer tot een egale massa. Voeg al roerend het gezouten water toe, tot je een mooi, dun crêpebeslag hebt.

-Verhit een koekenpan met wat olie op middelhoog vuur en kwast hem in met het beslag. Zorg dat het beslag overal even dik is. Zet de pan terug op laag vuur. Zodra de randen loskomen kun je het loempiavel eruit halen. Ga door tot het beslag op is.