Falastin + recept voor héerlijke notenmix

Falastin + recept voor héerlijke notenmix

Falastin + recept voor héerlijke notenmix

Je moet het even weten, anders zou je er zo aan voorbijgaan. De cover van Falastin is voorzien van een krans getekende olijvenbladeren. Olijvenbladeren staan voor Palestijnen symbool voor land, weerstand en vrede. Dat lijkt me voor een kookboek met Palestina als onderwerp een mooie en weloverwogen keus. Falastin, het kookboek door Sami Tamimi en Tara Wigley (Fontaine uitgevers, 29.99 euro).

Sami Tamimi is net zoals Ottolenghi in Jeruzalem geboren. Hij woonde aan de Arabische oostkant en Ottolenghi aan de Joodse westkant van de stad. Pas in Londen vonden ze elkaar en werden ze vrienden en compagnons. Sami Tamini is vanaf het allereerste begin betrokken bij het Ottolenghi imperium. Hij kookt, ontwikkelt receptuur en schreef eerder samen met Ottolenghi Jeruzalem en Ottolenghi - Het kookboek. Tara Wigley werkt al jaren voor en met Ottolenghi, naast het ontwikkelen van receptuur schreef ze mee aan zijn kookboeken. 

Falastin, het Arabisch kent geen P, gaat over Palestina: zijn keuken, zijn ingrediënten, zijn geschiedenis, zijn toekomst, zijn mensen en hun stemmen. De Palestijnse kwestie houdt de gemoederen in het Midden-Oosten al lang bezig. Toch is Falastin, - en dat  is heel knap - nergens negatief of politiek geladen. Palestina is naast een aardrijkskundig begrip, vooral een identiteit van ruim 12 miljoen mensen verspreid over de wereld. En dat brengt een eigen keuken met zich mee. Kleurrijk, creatief, vers en fris.

Meteen bij het openslaan van Falastin maakt mijn hart een sprongetje. Van verlangen. Het verlangen naar andere landen en het besef dat reizen voorlopig niet mogelijk is. Het boek opent met een foto van een soort poortgebouw met als doorkijkje een aflopend straatje waar vrouwen in het zwart lopen. Het doet me denken aan vakantie.

De fotografie en teksten zijn prachtig, sfeervol en warm en tonen vooral het echte, dagelijkse leven. De verhalen zijn tussen de recepten doorgevlochten zodat het een echte reis wordt. Zoals het verhaal van Islam die met haar gezin in een vluchtelingkamp woont en nog nooit de zee heeft gezien. De zee ligt maar 35 km verderop, maar de enorme papierwinkel die nodig is belet haar. De foto’s van de recepten waarvan er maar liefst 100 in dit boek staan zijn uitnodigend. Via het ontbijt: onder andere met een omelet met verse kruiden en gekarameliseerde uien, groene shakshuka of ful mesdames gaan we naar snacks, spreads en sauzen. Waarin uiteraard labneh (verse kaas) in soorten, de yoghurt makende dames van Bethlehem, falafal en heerlijke beignets: bloemkool met komijn of van doperwten en spinazie en diverse dips. Ook groentegerechten, salades, soepen, groente als hoofdgerecht, vis, vlees, brood en gebak en zoet tot slot komen uitgebreid in receptuur aan bod. Ik maakte al zoete en pittige zaden en noten een verslavend lekkere knabbelmix en de erg lekkere raapjespuree met bladgroenten, gekaramelliseerde uien en feta. Tussen veel bladzijden steekt een papiertje van wat ik nog wil gaan maken.

Falastin is een parel. Prachtig om te lezen en jezelf op reis te wanen, waarbij je telkens even stopt om wat lekkers te eten.

Ik deel het recept van de zoete en pittige zaden en noten

Snack voor 4 personen

2 el lichtbruine basterdsuiker (20 gr)

2 tl zeezoutvlokken

1 el olijfolie

1 tl milde kerriepoeder

¼ tl kurkuma

½ tl aleppo-chilivlokken (of ¼ tl gewone chilivlokken)

180 gr rauwe, ongezouten cashewnoten

2 el zonnebloempitten (20gr)

2 el pompoenpitten (20gr)

*Verhit de oven tot 160 graden.

*Doe alles behalve de noten en pitten, met 2 el water in een kleine pan. Breng al roerend op halfhoog vuur aan de kook en voeg de noten en pitten toe. Laat al roerend 3 minuten koken tot noten en zaden met een glanzend glazuurlaagje zijn bedekt.

*Schud ze op een bakplaat bekleed met bakpapier, verspreid ze zodat ze niet aan elkaar kleven. Bak circa 14 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal uit de oven en lat afkoelen. Serveer of bewaar ze in een afgesloten doos of trommel.