In 6 weken naar Zero Waste

In 6 weken naar Zero Waste

Zero Waste

Wie de gruwelijke beelden van de plasticsoep in zee heeft gezien weet: het moét echt anders. Met zijn allen helpen we onze prachtige planeet om zeep.

Gelukkig komt er steeds meer besef bij een grote groep mensen die de voorhoede vormt en op zoek gaat naar alternatieven. Bijvoorbeeld om zo plasticvrij en verpakking loos mogelijk te leven. Mijn vriendin Willy doet dat. Het is bijzonder om haar volhardende houding en creativiteit te zien. Ze vertelt me over haar successen en minder geslaagde pogingen als ze bijvoorbeeld met haar bakjes en potjes boodschappen gaat doen.

Toen ik het zeer aanstekelijke  In 6 weken naar Zero Waste Zo eenvoudig is duurzaam leven van Kate Arnell (Uitgeverij Good Cook 19,95 euro) las, moest ik dan ook vaak aan mijn vriendin denken.

In dit stappenplan laat Kate, die nergens preekt maar juist een fijne bemoedigende en daardoor zeer aanstekelijke toon gebruikt, zien wat je allemaal kunt doen om zo plastic- en afvalvrij mogelijk te leven.

Zelf kwam Kate op het idee toen ze een artikel las over een gezin van vier personen in Californië dat in een jaar tijd zo weinig afval had geproduceerd dat het in een literpak (!) paste.

Aan de hand van 7 regels van zero waste: -weigeren, -verminderen, -hergebruiken, -repareren, -recyclen, -ontbinden en reageren schetst ze hoe je naar minder afval kunt. Als je daarna de voordelen leest: geld besparen, gezonder leven, minder voedselverspilling, qualitytime, nieuwe dingen leren en leven naar je eigen waarden kun je niet anders dan enthousiast worden.

Kate is in feite de leuke versie van Marie Kondo, bij Kate blijft het gezellig. Ze geeft heeft veel tips en stappen om zelf aan de slag te gaan. Op allerlei gebied: schoonmaken, persoonlijke verzorging en uiteraard voedsel. Op dat gebied ben ik al aardig bezig. Wat Kate bijvoorbeeld beschrijft over cosmetica zet mij wel aan het denken: je smeert ontzettend veel verschillende chemicaliën op je huid, om van alle verpakkingen te zwijgen. Ze geeft ook fijne recepten en tips om zelf je verzorging- en schoonmaak producten te maken. Waarbij de oude vertrouwde baking soda schittert.

Ik was al goed bezig met mijn katoenen groentezakjes, (die ik vervolgens vaak vergeet mee te nemen en daarom alles maar los op de band bij de supermarkt neerleg) maar het kan beter. Ook daarbij geeft Kate tips.

In 6 weken naar Zero Waste is een aanrader voor iedereen die anders wil en zijn eco-steentje bij wil dragen. Het hoeft zo zegt Kate: niet perfect, elk nieuw begin begint met een eerste stap.