Stoofbijbel + recept voor Arabische kikkererwten

Stoofbijbel + recept voor Arabische kikkererwten

Stoofbijbel + recept voor Arabische kikkererwten

Ik weet niet hoe dat voor jou is, maar voor mij is het woord stoven verbonden met knus binnen zijn terwijl de regen tegen de ramen slaat en behaaglijkheid. Dan denk ik aan de pan met draadjesvlees op het oliestel vroeger thuis, of stoofpeertjes die rood kleurden tijdens het koken. Stoven is het eten de tijd geven om langzaam gaar te worden, een beetje langer maakt niet uit daar wordt het alleen maar lekkerder van.

Julius Jaspers is veelzijdig: naast kok, restaurateur, presenteerde hij RTL’s Topchef  én brengt hij met regelmaat een kookboek uit. Het laatste is de Stoofbijbel van hachee tot hazenpeper en van lapskaus tot ossobucco. Julius Jaspers (Carrera Culinair, 31,99 euro).

De stoofbijbel is een kloek boek vól stoofgerechten. Uiteraard staan de klassiekers als hachee, draadjesvlees, stoofpeertjes, hutsepot,  boeuf stroganoff, chili con carne en winterfruit erin. Maar ook minder bekende zoals de lapskaus in de titel: dat ‘een staaltje restverwerking is uit de havens van Noorwegen en Denemarken, Noord-Duitsland (Hamburg en Bremen) en gek genoeg ook Liverpool. Er zijn vele varianten. Ik heb het idee dat het een beetje de koelkast aanvegen is.’ Een soort stoofpotje van (restjes) groenten en vlees dus. In deze bijbel komt alles wat gestoofd kan worden aan bod: groente, gevogelte, kalf, lam, rund, varken, wild, vis en vruchten.  

Omdat het deze maand Veganuary is koos ik de Arabische kikkererwtenstoof uit. Ogenschijnlijk eenvoudige ingrediënten worden in dit gerecht getransformeerd tot een héerlijk, kruidig en verwarmend geheel. ‘Mag je vaker maken!’ zei mijn man. Ik deel het recept met je. Ik gaf er in puntjes gesneden geroosterd pitabrood en een frisse salade naast.

Arabische kikkererwten

4 personen

2 rode uien, gesnipperd

80 ml olijfolie

4 bospenen, gesneden

1 rode paprika, in blokjes

2 rode Spaanse pepers, ontzaad en fijngesneden

30 gram tomatenpuree

3 tenen knoflook, geplet

2 tl kurkuma

2 tl harissa

400 ml groentebouillon

600 gram kikkererwten, gespoeld en uitgelekt (blik)

1 citroen, alleen sap

Zout en peper

*Fruit de ui glazig in de olijfolie. Voeg bospeen, paprika, Spaanse peper en tomatenpuree toe en laat 10 minuten stoven met het deksel voor 2/3 op de pan.

*Voeg knoflook, kurkuma en harissa toe en laat nog 5 minuutjes stoven.

*Voeg bouillon en kikkererwten toe en breng op smaak met zout en peper.

*Laat 12 minuten stoven zonder deksel zodat het vocht kan verdampen.

*Breng op smaak met citroensap.