De snelle bakplaat + recept voor zoete aardappel met oregano, feta en geblakerde citroen.

De snelle bakplaat + recept voor zoete aardappel met oregano, feta en geblakerde citroen.

De snelle bakplaat

Stel je voor: een lange, mooi gedekte tafel, fonkelende glazen, de herfstzon die behaaglijk warm in je rug schijnt, een tafel vol schalen met heerlijk eten, fijn gezelschap en een prachtig uitzicht over het Amsterdamse IJ. Dat viel mij allemaal ten deel tijdens de lunch ter promotie van De snelle bakplaat 75 makkelijke recepten uit de oven van Rukmini Iyel. (Becht, 19,99 euro)

‘Zeg maar Mini hoor, dat doet iedereen’ zegt ze als ik vraag hoe je haar naam uitspreekt en waar deze vandaan komt.

Rukmini is van Indiase afkomst, vegetarisch opgevoed: haar vader kwam uit het deel van India waar men strikt vegetarisch eet. Haar moeder uit het deel waar juist vlees gegeten wordt. Vader vond het geen probleem als moeder wel vlees at, maar die was juist solidair met haar man. Zodoende kwam Rukmini in haar studententijd pas met vlees in aanraking omdat ze in een studentenhuis ging wonen met louter vleeseters. Nu eet ze vlees met mate. Ze werkt als voedstylist en schreef al eerder het succesvolle boek De groene bakplaat.

Een bakplaat moet je overigens ruim nemen: ‘het belangrijkste is dat alles als bakplaat kan dienen. Dat kan ook een grote Pyrex ovenschaal, een keramische schaal, de helft van een Le Creuset braadpan of een bakvorm zijn. Als de ingrediënten maar in één laag verspreid kunnen worden om binnen 30 minuten gaar te zijn.’ Dat geeft ook meteen de verklaring van snel in de titel: alle gerechten zijn in maximaal 30 minuten klaar.

Dat Rukmini Indiase roots heeft en in Londen woont is te merken aan haar recepten die zijn Werelds. Naast Indiase smaken zie je ook Mediterrane invloeden en Scandinavische smaken. Dat Rukmini smaak kan maken kon ik tijdens de lunch proeven van de vele schalen en schotels die op tafel stonden. Heerlijk!

De recepten zijn ingedeeld in hoofdstukken als: doordeweekse avonden, voor het hele gezin, lunchtrommels preppen, luxe met z’n twee, een tafel vol, ontspannen weekend en feestelijk zoet. Rukmini tovert ook ontbijtgerechten uit de oven.

Het idee achter De snelle bakplaat is dat als je de hele dag gewerkt hebt en moe bent er niets zo lekker is als wat dingen fijnsnijden, kruiden en op een bakplaat in de oven schuiven. Onderwijl laat je de hond uit (zij heeft een pup) of lees je de krant en als je thuis komt kun je aan tafel. Heerlijk voor alle dagen van de week en met de 75 recepten heb je genoeg variatie. Ik noem bietenorzo met crème fraîche, pijnboompitten en dille, Thaise vistaart met broccoli en kaffirlimoenblad, pizza met gehaktballetjes, kerstomaten en mozzarella, orzo met geroosterde paprika’s, feta met pijnboompitten, vijgen en basilicum, bananenbrood met chocolade, sinasappelzest en pecannoten of apelkruimeltaart. Vanavond maak ik zoete aardappel met oregano, feta en geblakerde citroen. Ik deel daar het recept van met je.

(Koop vast 750 gram zoete aardappel, 1 bio citroen, 1 bol knoflook, 400 gram feta, verse oregano en rozemarijn.)

Voor: 4-6 (bijgerecht) Voorbereiding: 10 minuten Oven: 30 minuten

750 g zoete aardappels, geschild en in halvemaantjes van 5 mm

2½ el olijfolie

½ tl zeezout

1 bol knoflook, gehalveerd

1 citroen, in partjes

400 g feta, in grove stukken

8-9 takjes verse oregano,

de blaadjes 2-3 takjes verse rozemarijn

versgemalen zwarte peper

yoghurt voor erbij

*Verwarm de oven voor tot 200 °C.

*Meng de aardappels met 2 eetlepels olijfolie en het zeezout in een braadslede die groot genoeg is om alles in een enkele laag in te leggen (gebruik twee braadsledes als je grootste braadslede te klein is).

*Doe de gehalveerde bol knoflook en partjes citroen in de braadslede en verdeel de feta en kruiden erover. *Besprenkel de feta en knoflook met de resterende olie en maal er een flinke snuf peper overheen.

*Zet 30  minuten in de oven. Dien heet op en knijp de geblakerde citroenen uit over het gerecht als dressing. Geef er wat yoghurt bij.

Conclusie: De snelle bakplaat is een (heerlijke!) uitkomst voor drukke mensen