Maison Mari is meer dan een kookboek + Pastinaaksoep met komijnolie en pastinaakchips

Maison Mari is meer dan een kookboek + Pastinaaksoep met komijnolie en pastinaakchips

Maison Mari is meer dan een kookboek + Pastinaaksoep met komijnolie en pastinaakchips

Toen ik de longlist van de Gouden kookboekverkiezing zag, realiseerde ik mij hoe moeilijk het voor de jury geweest moest zijn. Bij sommige kookboeken wordt veel gedaan aan de promotie en soms zijn er zelfs persreisjes naar het land dat het thema van het boek vormt. Sommige juryleden gaan mee op reis of werken voor uitgeverijen of publiceren daar zelf. Ik zou het zelf dan denk ik érg lastig vinden om niet bevooroordeeld te zijn, al was het maar uit loyaliteit.

Omdat ik gedurende het jaar enorme stapels kookboeken op mijn bureau bezorgd krijg om te recenseren, doe ik dit jaar van achter mijn bureautje een eenmans(vrouw)juryberaad. Welke boeken vond ik het afgelopen jaar nou de moeite en vooral: welke zou ik nomineren voor de Gouden Boon award?

Potentiële winnaar De makkelijke Franse keuken van Karin Luiten was nog niet uit toen er gejureerd werd achter mijn bureau, dus die valt helaas buiten de jurering. Maar ook Uit Fatima’s keuken die van niets op nummer 1 op de bestsellerlijst binnenkwam verdient een plekje, evenals het door mijzelf geschreven De Vega Optie, Made by Ellen van Ellen van Duijn, 100 luxe koekjes van Elisabeth Scholten, Borreltijd van Susan Aretz, Gwenn’s bakery van Gwenn Danis en We love groente van Janneke Vreugdenhil. Allemaal komen ze op mijn lange shortlist voor.

Ook het boek waarvan ik dacht dat die dit jaar het Gouden kookboek zou winnen staat er zeker op: Maison Mari van Mari Maris. Ik had dit boek expres laten liggen om het rond de ontknoping van het Gouden kookboek te bespreken. Tot mijn grote verrassing kwam dit boek niet meer voor op de shortlist.

Desalniettemin bespreek ik vandaag Maison Mari grote en kleine gerechten en smakelijke geschiedenissen in 54 menu’s. Mari Maris. (Carrera Culinair 39,99)

Het 568 bladzijden tellende boek zou je gerust een masterclass kunnen noemen. Uiterst zorgvuldig en meerlagig: dit boek laat zich lezen als een thriller over het Franse bouwbeleid en het teloor gaan van een mooi huiskamerrestaurant door een staaltje onvervalste bureaucratie. Het ontmaskert het sprookjesachtige beeld dat veel mensen (ik ook) hebben van een huisje met flinke tuin in een dorpje op het Franse platteland. Het vertelt verhalen die ontroeren zoals de begrafenis op afstand van de schoonvader in Singapore, zodat Mari en partner B en een IPad op de kist de crematie op afstand in Frankrijk bijwonen. En het geeft veel informatie over de gangen van een menu, dat zoet lang geleden ook vooraf kon en over de Marie van het bad: au bain-marie. Ook leert ze de lezer en passant koken op een manier zoals het er in een professionele keuken aan toegaat. Meergangen menu’s op tafel toveren volgens de MEP: mis en place. Daardoor ga je zelf ook geheel of bijna stressvrij aan tafel. Telkens, op geheel eigen en prettige toon, spreekt Mari de lezer toe, uit alles blijkt dat ze door jarenlange restaurantervaring de fijne kneepjes kent. Ook geeft ze aan waar en hoe gluten vervangen kunnen worden, hoe je een recept vegan maakt en hoelang het houdbaar is zodat je vooruit kunt werken. Handig is ook de vermelding bij de ingrediënten wat nodig is om het recept voor meer dan de standaard 4 tot wel 10 personen te maken.

Liefst 54 uitgebreide menu’s ingedeeld naar maand zodat je ook nog eens duurzaam volgens de seizoenen eet. Of als je liever losse gerechten eet: 478 recepten. Mari Maris is een multitalent: ze teelt en verbouwt groenten en fruit in haar eigen moestuin, ze kan prachtig schrijven, goed uitleggen en geeft heerlijke receptuur. Dit boek, waarin het poppenhuis voor een sprookjesachtige sfeer zorgt, is bijzonder compleet en had wat mij betreft meer eerbetoon verdiend.

Ik deel het recept voor romige pastinaaksoep met komijnolie en pastinaakchips met je.

Pastinaaksoep met komijnolie en pastinaakchips

Omdat ik alle pastinaken in de soep had gedaan was er niks meer om chips van te maken. Het regende hard, je snapt ik sloeg die chips over. Heerlijke soep!

4 personen

2 á 3 pastinaken

40 gram boter

3 sjalotten, gesnipperd

1 volle tl ras el hanout

4 tenen knoflook, fijngehakt

1 klein kroontje foelie

2 dl room

Nootmuskaat

*Houd een kwart pastinaak apart en snij de rest klein. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en fruit de sjalot hierin. Voeg als hij glazig is pastinaak, ras el hanout en knoflook toe. Schep goed om en fruit een paar minuten zonder te kleuren.

*Voeg foelie, room en 9 dl water toe. Breng aan de kook. Draai het vuur lager, laat zachtjes pruttelen en in 30 minuten iets inkoken.

*Rasp ondertussen de apart gehouden pastinaak heel fijn.

*Pureer de soep, voeg daarna de geraspte pastinaak toe en maak op smaak met geraspte nootmuskaat en peper en zout en misschien nog een beetje ras el hanout.

Komijnolie

2 volle tl komijnpoeder

Neutrale olie, bijvoorbeeld druivenpitolie

*Fruit terwijl de soep op staat het komijnpoeder in een zo klein mogelijk pannetje. Draai het vuur uit zodra het poeder gaat geuren en meng er al roerend een dun straaltje olie bij, tot een mooi geurig geheel.

Pastinaakchips

Pastinaak

frituurolie

*Snij de pastinaak met de dunschiller over de lengte in slierten, 5 per persoon is genoeg.

*Frituur op 170 graden in porties tot ze goudbruin zijn, beweeg tijdens het frituren iets heen en weer dat maakt de slierten grilliger van vorm.

Afmaken

Schenk de soep in kommen en schenk er een straaltje komijnolie in. Neem 4 á 5 lange chips en leg die kruislings over de randen van de kommen.