Nigella bakt - recept voor haverkoekjes

Nigella bakt - recept voor haverkoekjes

Nigella bakt - recept voor haverkoekjes

Telkens als ik naar een kookprogramma van Nigella Lawson kijk, overvalt me iets gelukzaligs (vaak in herhaling op 24Kitchen). De manier waarop zij over eten praat, met de taxi (!) boodschappen doet, haar met honderden kerstlampjes verlichte huis, de overvolle boekenkast en bomvolle voorraadkast waaruit ze van alles pakt om vervolgens de keuken in te duiken. Om dan iets ogenschijnlijks eenvoudigs te maken waarbij vet, room, alcohol, noch suiker worden geweerd: heerlijk!

Ik heb al haar boeken. Een daarvan Hoe word ik een goddelijke huisvrouw werd vele malen (15 x) herdrukt en is er nu in een nieuw jasje met een nieuwe titel: Nigella bakt Zo word je een god(in) in de keuken. Nigella Lawson (Uitgeverij Atlas Contact, 20.00 euro)

Hierin laat Nigella zien hoe bevredigend bakken kan zijn. ‘Een van de redenen waarom bakken zo’n bevredigende bezigheid is, schuilt in de uitstekende inspanning-succesverhouding. Daar gaat dit boek over: het prettige gevoel van de warme, zoete geuren die om je heen zweven terwijl je je ontspant.’

In hoofdstukken als cakes, koek en taarten, koekjes en ander klein spul, pasteien, desserts, chocola, kinderen, kerstmis en brood en gist komen verschillende hartige maar vooral zoete baksels aan bod. Zoals een eenvoudige cake, bevruchte cakes en koeken waarbij ze een kostelijke uitleg geeft waarom ze juist dit woord gebruikt. Dat is kenmerkend voor Nigella’s boeken: ze lardeert ze met mooie verhalen, anekdotes en eerbetoon aan auteurs of koks die zij bewondert. Dus naast heerlijke recepten ook verrukkelijk eetlezen. Ze ontfutselt vrienden en bekenden hun sterrecepten. Zoals Joe Dolce’s cheescake, de Welshcakes (een soort koekjes die je in de koekenpan bakt) naar het recept van haar kindermeisje of de koekjes van oma Boyd, een recept van haar uitgevers oma.

In het hoofdstuk brood vind ik een recept voor een Noors bergbrood en een voor Fins roggebrood. Sinds ik een paar dagen in Stockholm ben geweest ben ik een beetje op de roggebroodtoer. Die staan dus op mijn -nog te maken- lijstje. In het hoofdstuk koekjes en ander klein spul tref ik het zeer eenvoudige recept voor havermoutkoekjes. Ik kan maar moeilijk geloven dat je van wat havermout of -meel, een lepel vet en kokend water zo’n lekker baksel kan maken. Toch is het zo. Het allersimpelste recept uit Nigella bakt levert een bakplaat vol knapperige havercrackers die zo (nog warm) lekker smaken maar ook belegd met kaas (en mogelijk ook met zoet) heel lekker zijn. Ze zijn zo klaar en de ingrediënten heb ik in standaard in mijn voorraadkast. Nigella bakt is een erg fijn bakboek met een zeer redelijke aanschafprijs.

Ik deel het recept van deze geweldige haverkoekjes (die feitelijk meer een soort crackers zijn) met je.

250 gram middelgrof havermeel of havermout

Snuf zout

¼ tl baking soda

1 eetlepel varkensvet of boter, gesmolten

0.75-2 dl kokend water

*Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed en bakplaat met een vel bakpapier.

*Doe havermout, zout en baking soda in een kom. Maak er een kuiltje in, giet het vet daarin en, terwijl je met een houten lepel roert, zoveel heet water als nodig is om een stijf deeg te krijgen.

*Als je havermeel gebruikt is 0.75 dl voldoende, met havermout heb je misschien wel 2 dl nodig.

*Kneed het deeg glad en rol het zo dun mogelijk uit. Snij er driehoeken of rondjes uit en leg ze op de bakplaat. Zet 15-20 minuten in de oven.