Nog eenvoudiger 2, met 4 ingrediënten

Nog eenvoudiger 2, met 4 ingrediënten

 

Nog eenvoudiger 2, met 4 ingrediënten

 

De Belgische Pascale Naessens heeft een -zo lijkt het wel- patent op ogenschijnlijk zeer eenvoudige recepten met groots effect. De laatste jaren bracht zij met jaarlijkse regelmaat een aantal kookboeken uit waarin zij dit telkens weer bewijst. De kokos-havermout-banaankoekjes uit Puur Eten dat je gelukkig maakt (2014) kan ik met mijn ogen dicht bakken zo vaak bakte ik ze al. Vorig jaar verscheen Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten, en nu is er Nog eenvoudiger 2 met 4 ingrediënten, low carb & keto recepten. Pascale Naessens. (Uitgeverij Lannoo, 25,99 euro)

Behalve weinig ingrediënten en een eenvoudige bereiding zijn de recepten ook laag in koolhydraten en in de nieuwste titel zelfs keto. Pascale zelf zegt dat haar recepten dit vaak al waren maar dat ze nu specifiek aangeeft welke recepten dat betreft.  Keto is een term die je de laatste tijd steeds vaker op ziet duiken. Het wil zeggen dat je minder dan 50 gram koolhydraten per dag eet en meer vet. Door gebrek aan koolhydraten schakelt je lichaam daardoor over op vetverbranding. Het zorgt voor gewichtsverlies en is heilzaam bij bepaalde ziektebeelden waaronder diabetes type 2. Hanno Pijl, hoogleraar diabetiek aan de universiteit van Leiden geeft een heldere uiteenzetting hoe een keto dieet kan helpen bij diabetes type 2.

Dat is de kracht van Pascale Naessens: zij houdt vast aan het principe waar ze in haar eerste boek al mee begon (gezond, puur en minder koolhydraten) en past dat telkens aan met de nieuwste inzichten, die ze staaft met wetenschappelijke inzichten en bijdragen.

Misschien klinkt koolhydraatarm en keto een beetje als afzien maar daar is in Nog eenvoudiger 2 geen sprake van. In dit boek dat opgedeeld is in bereidingstijden, krijg je de heerlijkste gerechten voorgeschoteld. Allemaal bevatten ze 4(!) ingrediënten, toch krijg je niet het idee dat er iets ontbreekt en dat is heel erg knap.

De foto’s ademen een bijna sprookjesachtige sfeer uit en het gebruikte servies is van eigen hand. Pascale is ook een begaafd keramiste wiens borden en schalen in kookwinkels te koop zijn.

In 10 minuten tover je spinazie met tomaat en halloumi, groenten met linzen en curry, salade met gebakken paneer en pindasaus, gebakken broccoli met biefstukreepjes of zeebaars met groene groenten op tafel. Daarnaast zijn er recepten in 15, 20, en 25 minuten. Recepten waarbij de oven het werk doet: zoals ovengebakken zalm met broccoli en tomatensaus, miniquiche met ham, of cashewnotencake. Voor wie uit wil pakken is er een hoofdstukje chic waarbij je recepten vindt met restaurant allure: Sint-Jakobsvruchten met spinazie en kruiden, rog met asperges in een misosoepje of gerookte zalm met avocado, granaatappel en basilicum. Er staan zowel vegetarische als recepten in met vlees of vis.

Ik deel het recept van cashewnotencake met je.

Cashewnotencake

200 gram cashewnoten (ik nam ongebrande, ongezouten)

100 gram gedroogde abrikozen

2 eieren

4 el kokosmelk

*Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix een derde van de noten tot grof meel (keukenmachine). Snijd de abrikozen in stukjes. Voeg hele en de gemalen noten en de abrikozen samen en meng goed. Voeg de eieren en de kokosmelk toe. Bekleed een bakvorm met bakpapier en lepel het deeg erin. Zet 20 minuten in de oven of tot het deeg helemaal droog is.