Doe effe gezond

Doe effe gezond

Doe effe gezond

Als je zoals ik op de een of andere manier veel met eten bezig bent en de mensen om je heen delen die interesse, dan vergeet je het weleens. Dat er ook mensen zijn voor wie eten geen of in ieder geval een minder prominente rol speelt. Dat is natuurlijk oké en eerlijk gezegd vind ik dat ook wel verfrissend om te zien.

Ik weet niet wat ervoor zorgt dat mensen minder gezonde keuzes maken. Ik denk dat het vooral een combinatie van factoren is, waarbij desinteresse en onwetendheid er een kunnen zijn. Er wordt vaak gezegd dat een lagere sociale status ook een oorzaak is, feit is natuurlijk wel dat ongezonder eten (lees geraffineerde producten als wit brood, witte pasta, zakjes en pakjes) vaak goedkoper is dan de gezondere variant.

Mijn voormalige tandarts (hoog opgeleid, goed verdienend) at maar éénmaal per dag een fikse avondmaaltijd en tijdens het boren hoorde ik altijd haar maag en darmen knorren. Dat is volgens mij ook niet gezond. Er is een manier van eten intermitting fasten genaamd die er vanuit gaat dat kortdurende periodes van 16 uur niets eten gezond zijn. Anderen zoals het Voedingscentrum beweren dat juist drie maaltijden en een gezond tussendoortje goed zijn voor een constante bloedsuikerspiegel en om snaaiaanvallen te voorkomen.

Maar wat is nou gezond? Door alle berichten die vaak tegengesteld zijn kun je snel door de bomen het bos niet meer zien.

Vandaag verschijnt Doe effe gezond van diëtisten Monique Ammerlaan en Marjolein van Dorp. Een boek waarin nader wordt ingegaan over wat nou gezond is en wat niet. En over de grootste valkuilen die er zijn als mensen gezonder willen gaan leven. Fabels worden van feiten onderscheiden. Op een prettige, niet belerende maar bemoedigende toon worden in 10 hoofdstukken alle feiten en tot slot een 40-tal recepten gegeven. Ook staan er 6 weekmenu’s in.

Wat is gezond eten nu precies? In Doe effe gezond staat veel informatie over het nut van bewegen, wel of niet ontbijten, boodschappen doen, planning, regelmaat, honger en verzadiging, voldoende drinken, geen nee kunnen zeggen, emotie eten, vermoeidheid en (de bekende) middagdip. Verhelderende informatie en ik denk dat dit boek voor veel mensen écht een steuntje in de rug kan zijn.

Ook kunnen de praktijkvoorbeelden herkenbaar zijn wat steunend kan werken. De recepten zijn leuk en nodigen uit, ze zijn beslist niet moeilijk. Denk aan een Pokébowl, een bloemkool-broccoli ovenschotel, eiersalade of groene risotto met zalm. Fijn boek!

Doe effe gezond. Monique Ammerlaan en Marjolein van Dop. (Uitgeverij Lev, 20,99 euro)