Bazaar, vegetarische recepten uit het Midden-Oosten

Bazaar, vegetarische recepten uit het Midden-Oosten

Bazaar, vegetarische recepten uit het Midden-Oosten

Lang geleden logeerde ik met mijn dochter in het Eftelinghotel. Daardoor mochten wij een half uur eerder het park op. Wij snelden naar de Fata Morgana, een attractie waarbij je in een bootje langs een Midden Oosters tafereel trekt compleet met harem, schatkist, gevangenis en bazaar. Omdat wij vroeg waren konden wij in het bootje blijven zitten en zag ik de Fata Morgana liefst 7x achter elkaar. En telkens verwonderde ik me weer over wat ik zag en riepen wij ‘ohh en ahh!’. Ik was het vergeten tot ik het boek Bazaar, vegetarische recepten uit het Midden Oosten van Sabrina Ghayour (uitgeverij Good Cook, 25,95 euro) in handen had.

De vrij sobere groene cover is als de deksel van een schatkist: het doet niet vermoeden wat een prachtige, kleurrijke inhoud erachter schuilt. Bij elke bladzijde waarbij de kleurrijke gerechten uitnodigen denk ik ‘ohh en ahh’ ,dat wil ik maken.

En zo ging ik als een dolle aan de kook uit Sabrina’s boek. Sabrina ontmoette ik een aantal jaar geleden en is een down to earth aardige vrouw zonder enige vorm van ster allure terwijl ze toch de bijnaam golden girl van de Perziche keuken draagt.

Terug naar mijn keuken, ik maakte de witte koolsalade met sesamzaad, (heerlijke variatie op een klassieker) de gratin van zoete aardappel, knoflook, tijm en kokos (zalig) de mograhiebsalade (daar gebruikte ik de rest gekookte parelgort uit mijn koelkast voor) voor en de zoete aardappelbeignets met spinazie en kurkuma. En écht het is genieten geblazen met Bazaar.

De recepten onderverdeeld in hoofdstukken o.a eieren en zuivel, soepen en andere troostrijke kommen, deegwaren, salades en ook zoete lekkernijen en voeren je net zoals het bootje in de Efteling van de ene lekkernij naar de andere. Wat knap is aan de recepten is de enorme rijkdom aan smaak en structuur, er valt wat te beleven, geen moment saai. En daarmee is Bazaar geen Fata Morgana (luchtspiegeling) maar aangename realiteit. 

Ik deel het recept voor koolsalade met sesamzaad met je.

Koolsalade met sesamzaad

Een heel andere salade van witte kool dan die ik normaliter maak. Erg lekker!

6-8 personen

600-650 gram witte kool, in dunne repen

1 el nigellazaad

50 gram geroosterd sesamzaad

2 tl pul biber (Turkse chilivlokken, o.a Midden-Oosterse supermarkt)

Dressing

1 el sesamolie

3 el rijstazijn

2 volle el tahin

1 el vloeibare honing

Zeezout en versgemalen peper

*Voeg de witte kool toe aan een mengkom.

*Meng voor de dressing de sesamolie met de rijstazijn en tahin in een kleine kom. Roer niet te hard, anders wordt de tahin stijf. Roer de honing erdoor en breng op smaak met flink wat zout en peper.

*Schenk de dressing over de witte kool en meng god. Voeg het nigellazaad, het sesamzaad en de pul biber toe, roer nog een keer door en serveer.

.