Verrukkelijk bakken uit Back! Mét recept

Verrukkelijk bakken uit Back! Mét recept

Verrukkelijk bakken uit Back! Mét recept

Zodra ik een nieuw kookboek heb pak ik een stuk papier en telkens als ik een recept zie dat mijn aandacht trekt scheur ik een stukje papier af en leg dat tussen de bladzijden. Toen ik Back! Het Duitse bakboek. Van Bienenstich tot Zwiebelkuchen…. Marijne & Liesbeth Thomas (uitgeverij Aagje Blok, 25.00 euro) in handen kreeg scheurde ik het ene stukje papier na het andere af. Toen kwam ik tot de conclusie dat papiertjes leggen niet nodig was, want elk recept in dit boek spreekt me aan. Zowel de zoete als de hartige, zo’n 75 in totaal.

De zussen Thomas, beide werkzaam in de wereld van tijdschrift en boeken, schreven eerder Koch!, de Duitse keuken anno nu (2014) en Koch! Vegetarisch (2016). Ze wonen in Nederland, hebben Duitse roots én een vakantiehuisje aan de Moezel.

Bijzonder en bewonderenswaardig is dat ze het hele proces van receptuur ontwikkelen, tekst, beeldredactie en vormgeving in handen namen en het bij hun eigen uitgeverij Aagje Blok uitgaven.

Nadat ze Koch! Hadden uitgebracht werden ze bestookt met vragen over baksels die niet in dat boek waren opgenomen. Dat vormde de aanleiding tot Back! Waarin die ontbrekende en nog vele andere recepten zijn opgenomen. Via Klassiekers zoals Kwarktaart, Schwarzwälder kirschtorte, Gugelhupf (ouderwetse tulband) gaan we naar Fris & fruitig onder andere: perzikkruimeltaart, de verrassende druiventaart en yoghurt-fruittaart, in Klein grut koekjes en kleine cakejes zoals varkensoortjes, kniepertjes, dominostenen of Glühwein cupcakes. In Lekker bij de buren zijn recepten opgenomen uit de omliggende landen zoals Sachertorte, kaastaart, Kaiserschmarn en Linzertorte. In Brood & hartig: aardappel-ui stengels, daslook-pestobrood, uientaart met walnoten of ui-spekbroodjes. Back! Is een origineel, fijn bakboek met recepten die je allemaal tezamen niet vaak tegenkomt. Ik werd er zo enthousiast van dat ik Koch! Ook meteen heb besteld.

Omdat ik moeilijk kon kiezen waarmee te beginnen koos ik voor de rode wijn cake, uit het recept schriftje van hun oma Ellen. Omdat ik dat zo’n leuk verrassend recept vond waarvoor ik ook alles in huis had. Ik bakte niet eerder een cake waarin ik chocoladevlokken voor op brood en rode wijn verwerkte. Het resultaat is bijzonder lekker en zodoende zit ik ’s morgens tijdens de koffie ook al een beetje aan de rode wijn!

Ik mag het recept met je delen:

Rotweinkuchen

Voor 1 cake

150 gram bruine basterdsuiker

3 eieren

125 ml zonnebloemolie + iets extra voor de vorm

175 gram bloem + iets extra voor de vorm

8 gram bakpoeder

1 el cacaopoeder

1 tl kaneel

75 gram pure chocolade vlokken (broodbeleg)

4 el stevige rode wijn

*Vet een cake- of springvorm in met een drupje olie en bestuif met wat bloem; klop het teveel aan bloem eruit. Verwarm de oven voor op 160 graden.

*Doe de basterdsuiker in een kom, breek de eieren erboven en klop tot een schuimige massa. Roer de olie erdoor.

*Meng in een tweede kom de bloem met het bakpoeder, cacaopoeder, kaneel en chocovlokken. Voeg dit beetje bij beetje bij het eiermengsel, giet de wijn erbij en meng goed. Schep het beslag in de vorm en bak circa 60 minuten in de oven.

*Neem uit de oven en laat op een rooster afkoelen, bestuif eventueel nog met wat poedersuiker.