Basisboek Indonesisch: Liefde in een kookboek + recept

Basisboek Indonesisch: Liefde in een kookboek + recept

Basisboek Indonesisch: Liefde in een kookboek + recept

Van Indonesisch eten gaat voor mij een zekere magie uit. Als ik verdrietig ben troost het me, als ik me niet lekker voel knap ik er van op en als er iets te vieren valt dan is een rijsttafel dé kers op de taart. Natuurlijk zorgt het uitgekiende gebruik van kruiden en specerijen dat er iets te proeven valt, maar meer nog is het de tijd, aandacht en liefde die je in het eten proeft.

Die liefde voor de Indonesische keuken en haar heerlijke gerechten die proefde ik vanaf de eerste bladzijde in Basisboek Indonesisch. Gefotografeerd in overwegend bruine tinten geeft dit boek je een warm gevoel.

Francis Kuijk is geboren in Nederland, opgegroeid in Australië en een derde generatie Indisch. Ze deed mee aan het 4e seizoen van Heel Holland Bakt en bracht het tot de finale. Haar passie voor Indonesisch eten en haar kennis deelt ze in dit Basisboek Indonesisch, 130 recepten stap voor stap. Francis Kuijk. (Uitgeverij GoodCook 30,95 euro) Er staan veel beproefde familierecepten in. Vaak met de begeleidende tekst ‘mijn moeder doet het zo’. Of ‘..en dit heb ik nog nooit iemand anders zien doen’. Alleen de teksten maken al dat ik juist na het ontbijt alweer trek krijg. Wat zo fijn aan dit boek is, is de toegankelijkheid. Francis schrijft op een prettige toon, alsof een vriendin of de buurvrouw haar keukengeheimen met je deelt. Zoals een witte boterham met een plakje spekkoek erop. Dat had ik zelf nou nooit bedacht als ultieme lekkernij. Dit is echt een basisboek omdat het vanaf het begin heel duidelijk is, zowel in woord als beeld. Omdat aan het begin uitgebreide ingrediënt beschrijvingen met foto’s daarvan staan. Dat maakt zoeken in toko of supermarkt toch wat makkelijker. Omdat er heel veel uitleg in staat onder het mom Hoe, wat & weetjes: hoe je loempiavellen bakt, wat je in kunt vriezen, wat een rantang is (stapelbakjes) en alles wat je moet weten om Indonesisch te koken. Zoals met een wollen muts in de winter saté roosteren omdat saté nou eenmaal geroosterd moet worden op een houtskoolvuur. Ook ’s winters.

Natuurlijk volgt er na de uitgebreide uitleg receptuur voor Soepen & sajoers (een nat, bijna soepachtig groentegerecht) Vlees, vis & schaaldieren, Rijst noedels & bijgerechten, Eieren & groenten, Sausjes & strooisels, Zoet en Hartig.

Uit het hoofdstuk Eieren en groenten maakte ik de sambal goreng terong. Een pittig aubergine gerecht, dat ondanks de pepers niet heel heet is. Ik kende het nog niet dus maakte het en wij vonden het erg lekker. Ik at het met rijst en een ei-gerecht.

Ik mag het recept met je delen.

sambal goreng terong

2 aubergines, in blokjes van 2 cm gesneden

Snufje zout

Zonnebloemolie

1-2 rode chilipepers, fijngehakt

1-2 groene chilipepers, fijngehakt

1 tl gula djawa

2 lente uien, fijngehakt

Sap van ½ citroen

*Bestrooi de aubergineblokjes met zout en laat het zout 20 minuten intrekken. Spoel de blokjes af en dep ze droog.

*Verhit een laag zonnebloemolie in een wok en bak de aubergineblokjes goudbruin en beetgaar. Schep de aubergineblokjes met een schuimspaan uit de pan en zet opzij.

*Zo nodig, schenk wat zonnebloemolie erbij in de wok en fruit de rode- en groene chilipepers, de gula djwawa, lente-ui en het citroensap kort. Roer de aubergineblokjes door het chilimengsel. Breng op smaak met zout.