Stampen maar! Met de stamppotbijbel + recept

Stampen maar! Met de stamppotbijbel + recept

Stampen maar! Met de stamppotbijbel + recept

Stamppot en winter zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bijna niets zó lekker als thuiskomen uit de kou en dan boerenkool, zuurkool of hutspot met lekkere jus eten. De volgende dag een kliekje opbakken in de koekenpan met wat kaas: dat is iets om je op te verheugen. Uit de inleiding van de Stamppotbijbel blijkt dat stamppot niet alleen van alle tijden maar ook van alle seizoenen is. Met de stamppotbijbel wil Werner Drent, die op Aruba woont en als chef de cuisine in een ziekenhuis werkt, laten zien dat stamppot van elk seizoen en vooral ook van nu is. Kennen we vooral de stamppot met aardappel als vast ingrediënt, in deze bijbel laat Werner zien dat dit lang niet altijd zo hoeft te zijn. Ook met de restjes weet hij raad: weggooien is zonde en past niet meer in deze tijd waarin we moeten verduurzamen. Daarom is er een heel hoofdstuk voor restverwerking opgenomen. Maar voor we daar zijn, is er een keur van heerlijke en verrassende stamppotjes voorbijgetrokken

Na de klassiekers volgen stampotten opgedeeld in bladgroenten, koolsoorten, paddenstoelen, peulvruchten, stengelgroenten, vruchtgroenten, wortel en knolgewas, kruiden, fruit, bloemen en met een buitenlandstintje. Ik was echt verrast bij het zien van verschillende soorten zoals stamppot bloemkool met bloemkoolsteaks, stamppot van frisee met dadels, preistamppot met Hollandse garnalen, paddenstoelen pancakes met melkschuim, stamppot met venkel, radijs en zwarte olijven, linzenstamppot of auberginestamppot. . Met deze stamppotbijbel laat Werner Drent zien dat stamppot echt van deze tijd en van elk seizoen is. Een verrassend leuk boek met veel inspirerende gerechten. Stamppotbijbel, van aardappel tot boerenkool en van pompoen tot zuurkool. Werner Drent. (Carrera Culinair 31.99 euro)

Het recept voor komkommerstamppot deel ik met je. Omdat het zo verrassend is en omdat het een licht zomers tintje heeft en dat is ook in de winter best aangenaam.

Nodig

700 gram zoete aardappelen

400 gram pastinaak

1 sinaasappel

1 grote komkommer

8 gram verse muntblaadjes

gezouten roomboter

Zout en peper

*Schil en was de zoete aardappelen en snijd ze in grote stukken. Schil de pastinaak en snijd in even grote stukken als de zoete aardappel. Kook de aardappelen en de pastinaak in 8 tot 12 minuten beetgaar in water.

*Boen de sinaasappel goed schoon, rasp de schil met de fine rasp en pers de helft van de vrucht uit. Was de komkommer en snijd de uiteindes eraf. Rasp de komkommer op de grove rasp. Snijd de muntblaadjes in dunne reepjes.

*Giet de zoete aardappelen en pastinaak af en stamp ze tot een puree. Roer het sinaasappelsap en een klontje gezouten roomboter erdoor. Meng de geraspte komkommer, de sinaasappelrasp en de munt door de puree en breng de stamppot op smaak met zout en peper.