De kunst van Simpel Koken + recept

De kunst van Simpel Koken + recept

De kunst van Simpel Koken + recept

Recent liet ik me tot twee maal toe bedotten. Dat was toen ik met een lege maag door de supermarkt liep en blauwe bessen zag liggen. Ze waren ook nog eens in de bonusaanbieding. Eenmaal thuis zag ik wat ik in de haast in de supermarkt over het hoofd had gezien: ze kwamen helemaal uit Chili. Logisch, het is januari en dan groeien hier geen bessen. Maar, bedacht ik me beschaamd… had ik mij niet voorgenomen om meer duurzaam te gaan leven? Juist, in mijn nieuwe leefstijl pasten die bessen dus in het geheel niet. Ik besloot daarom om ze niet zo, of tijdens het ontbijt te eten, maar om er iets heel erg lekkers van te maken: de afstand die ze hadden afgelegd dan maar ‘te eren’. Ik was tegelijkertijd ook de immense stapel kookboeken die zich op mijn bureau verzameld had aan het wegwerken. Dit laatste doe ik door er minimaal één recept uit te koken en door er een recensieblog over te schrijven.

Nu had ik mij ook hier laten bedotten en wel door De kunst van Simpel koken. Notities, lessen en recepten uit een heerlijke smaakrevolutie. Alice Waters (Nijgh & van Ditmar, 41.99 euro) November 2018 kreeg Waters de Johannes van Dam oeuvreprijs 2017 voor haar verdienste in de gastronomie. Hoewel Alice Waters al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw kookboeken schrijft was er nimmer eentje in vertaling geschreven. Dit boek is een compilatie van twee titels waarbij recepten gekozen zijn met ingrediënten die hier goed verkrijgbaar zijn.

De titel en de uitvoering van dit boek, geen foto’s wel voorzien van illustraties, zetten mij op het verkeerde been. Ik dacht simpel; dat is zo ongeveer hetzelfde als eenvoudig van smaak en de uitvoering van een bruingele cover en de inhoud zonder foto’s, zorgde ook niet direct voor een andere indruk. Maar toen begon ik te lezen. Over Alice Waters en haar filosofie over eten. Dat je de lekkerste gerechten kunt maken als je de beste ingrediënten koopt. Dat hoeven niet altijd de duurste te zijn, maar lokaal geproduceerd met aandacht voor het seizoen, de omgeving, dierenwelzijn en vers. Op haar zoektocht naar mooie ingrediënten die ze tijdens haar verblijf in Frankrijk veelvuldig had gegeten en gebruikt, kwam ze in haar thuisland Amerika, Californië om precies te zijn, in aanraking met de producenten van lokaal geproduceerd voedsel. En dat opende nieuwe perspectieven, het contact met de boeren leverde wederzijdse beïnvloeding op: ze leerde van hen en moedigde hen aan om dingen te telen die er bijna niet meer waren. Ook gaat Waters er vanuit dat koken met de beste ingrediënten en wat basisvaardigheden voldoende zijn om écht lekker te koken. En dat alles wordt heerlijk beschreven in dit fijne boek. Toen ik eruit ging koken zag ik de schoonheid van wat ze zegt. Zorgvuldig beschreven, stap voor stap leidt ze je naar een heel smakelijk eindresultaat. Ook de wijze waarop de receptuur beschreven wordt is net even anders. Alsof je moeder of die geweldig kokende vriendin naast je staat en je precies in logische volgorde vertelt wat je moet doen. Ik maakte pittige bloemkoolsoep, die in al zijn eenvoud heel erg lekker en anders was dan ik hem zelf maak, en de roombotercake met blauwe bessen en maanzaad. Bij deze cake waren er een aantal eenvoudige maar opzienbarende stapjes. Slechts één ei, minder boter dan een standaard cake, minder suiker dan gewoon én het foefje om de bessen om te scheppen met vers geraspte nootmuskaat om zo de smaak intenser te maken. Het eindresultaat was echt zo licht en fris en lekker dat ik moest bekennen dat ik me had laten bedotten. Simpel is niet hetzelfde als simpel van smaak. Dit is een heerlijk boek om veel te gebruiken, uit te leren en heel lekker te eten.

Ik deel het recept van de cake met je.

Voor een springvorm van 23 cm doorsnede

Verhit de oven tot 175 graden.

Vet een springvorm van 23 cm in doorsnee in met boter en bestuif hem met wat bloem.

Laat op kamertemperatuur komen:

1 ei

Rasp de schil (circa 2 theelepels) van:

2 biologische citroenen

Roer rustig door elkaar:

200 gram blauwe bessen

2 el Suiker

¼ tl versgeraspte nootmuskaat

Roer in een andere kom door elkaar:

190 gram bloem

2 el maanzaad

½ tl zuiveringszout (baksoda)

½ tl zout

Meet af:

120 ml crème fraîche

Klop in een andere kom of standmixer licht en luchtig:

120 gram roomboter

100 gram suiker

Klop het ei en de citroenrasp erdoor en als alles goed gemengd is om en om het bloemmengsel en de crème fraîche. Begin en eidnig met een derde van het bloemmengsel. Roer tot de bloem volledig is opgenomen. Verdeel het beslag zo in de ingevett springvorm dat het langs de rand 2,5 centimeter hoger komt dan in het midden.

Roer de blauwe bessen om met:

1 el bloem

Stort de blauwe bessen midden in de vorm op het beslag en bak de cake 45 tot 50 minuten.

Meng intussen voor het glazuur:

40 gram poedersuiker

2 el citroensap

1 el melk

Sprenkel het glazuur over de warme cake. Laat de cake afkoelen.