De bijbel van de Franse keuken + recept voor far Breton

De bijbel van de Franse keuken + recept voor far Breton

De bijbel van de Franse keuken + recept voor far Breton

Tijdens de presentatie van de Bijbel van de Franse keuken van Alain Caron kreeg ik een déjàvu. Ik moest toen Caron het woord nam opeens aan Inspector Clouseau denken. Jaren geleden speelde o.a Peter Sellers in de film reeks The Pink Panther Inspector Clouseau, een Franse inspecteur van politie die de Engelse regering helpt met het oplossen van misdaden en met een onnavolgbaar Frans accent Engels sprak.

Alain Caron al 30 jaar in Nederland spreekt Nederlands met een Franse toets. Dat klinkt grappig. Toen hij zijn Bijbel van de Franse keuken inleidde vertelde hij dat hij een andere cover wilde dan al die andere Bijbels. Die vindt hij maar saai. En daar heeft hij mijns inziens wel gelijk in, de cover van de Bijbel van de Franse keuken van artisjokken met dragonvinaigrette tot ratatouille en van bavette met rode ui tot macarons, ( Carrera Culinair 31,99 euro) is in zijn blauwe uitvoering verfrissend, sprankelend en fraai.

Omdat Caron het Nederlands onvoldoende machtig is nam Jonah Freud de redactie op zich.

In andere recensies kreeg dit boek kritiek. Niet zozeer op de daadwerkelijke inhoud maar voornamelijk op het Frans. Het scheen dat er hier en daar een onvolkomenheid in is geslopen. Dat kan, (kook)boeken maken blijft ondanks alle technologie mensenwerk. Daarnaast gaat het mij, en ik denk het grootste deel van de kookboekgebruikers, vooral om de receptuur. Is die verrassend? Goed te maken voor de thuiskok? Zijn de ingrediënten goed verkrijgbaar of moeten wij met de TGV naar Parijs? Aan dit alles is in dit boek voldaan. Fijne recepten, waarvan een groot aantal bekende zoals: fruits de mer, marquise au chocolat, l’alligot, quiche lorraine, quenelles de brochette, forel met amandelen, pithivier, steak tartare om maar wat te noemen. De Bijbel is onderverdeeld in de delen van Frankrijk: Noord-West, Noord-Oost, Centraal, Zuid-Oost, en Zuid-West. Dit boek is een fijn naslagwerk om al dat lekkers dat je op vakantie at, na te maken.

Voor wie wil weten hoe je een oester opent, een kreeft verdeelt, korstdeeg of een vinaigrette maakt zijn er voorin het boek handige how to foto’s opgenomen.

Mijn oog viel op de far Breton. Een taart van gedroogde pruimen, een scheutje drank en eieren en melk. Geen vet en geschikt als nagerecht. Het lijkt op een clafoutis; een luchtige in de oven gebakken omelet, klassiek met kersen gemaakt, maar bevat minder ei en krijgt daardoor een andere structuur. Ook ’s morgens tijdens het ontbijt is een restje een heerlijk begin van de dag. Ik gebruikte wel minder suiker dan in het originele recept omdat ik niet zo van (te) zoet hou.

Ik deel het recept met je.

Far Breton

125 gram gedroogde pruimen, zonder pit

100 gram bloem

Snufje zout

125 gram suiker (ik nam 85 gram)

500 ml melk

125 gram suiker

2 eieren

2 el rum

Boter om in te vetten

*Week de pruimen in een kom met heet water tot ze zacht zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

*Verwarm de oven voor op 175 graden.

*Vet een ovenschaal in en leg de uitgelekte pruimen op de bodem van de schaal.

*Zeef de bloem met het zout boven een kom. Maak een kuiltje in het midden en giet hier de melk in. Klop met een garde de melk door de bloem. Voeg de suiker, de eieren en de rum toe en blijf kloppen tot het een glad beslag is. Giet het beslag over de pruimen in de schaal.

*Bak de far 75-90 minuten in de voorverwarmde oven. De far moet mooi bruin zijn en als je er met een vork inprikt, moet deze er droog uitkomen. Eet de far lauw of op kamertemperatuur.

(..of koud bij het ontbijt.)