Onder de mediterrane zon + recept voor zalig ijs

Onder de mediterrane zon + recept voor zalig ijs

Onder de mediterrane zon + recept voor zalig ijs

Nadia Zerouali en Merijn Tol, bekend als Nadia en Merijn, hebben hun lekkerste recepten in één boek uitgebracht: Onder de mediterrane zon, de lekkerste recepten van Nadia en Merijn (bij hun nieuwe uitgeverij Nijgh Cuisine, onderdeel van Nijgh en Van Ditmar 29.99 euro). Het zijn recepten die in hun eerdere boeken: Arabia, Bismilla en Arabia bij je thuis verschenen. Jarenlang reisden zij door de Maghreb landen (Marokko, Tunesië, Libië en Algerije) het Midden-Oosten en de Levant (Libanon & Syrië, Palestina & Israël, Turkije) en Zuid Europa ( Sicilië, Andalusië, Sardinië en Catalonië) op zoek naar de lekkerste recepten en de verhalen over die gerechten en eten in het algemeen.

‘Inmiddels is er veel veranderd, zijn grenzen gesloten en landen verwoest. Wat nooit verloren gaat is de keuken, de gastvrijheid en de rijke cultuur.’ Dat maakt dit boek ook in een breder perspectief bijzonder aantrekkelijk, om te lezen over landen en hun gastvrije inwoners toen alles nog heel anders was.

Tijdens hun eetreizen kookten en aten ze met de mensen die hen ook meenamen naar de lekkerste adresjes in hun stad en land. De verhalen zijn zo beeldend opgeschreven dat je je in de eeuwenoude medina van Damascus waant en verneem je over de Souk el Tayeb, de biologische boerenmarkt in Beiroet. Of over de verschillen binnen een familie in Syrië waar waterpijp, biertje, hoofddoek en diep decolleté naast elkaar kunnen bestaan. Deze verhalen maken het boek tot fijn leesvoer. De recepten zijn zeer uitnodigend en voor mij (die alle titels waaruit dit boek is samengesteld heeft) herkenbaar. Zo kwam ik het verrukkelijke halva-tahini ijs tegen. Ik maakte het lang geleden regelmatig en was het een beetje vergeten. Of de komijnfriet uit Marokko waar friet niet knapperig maar lekker zacht is.

De recepten worden voorafgegaan door De keukenkast waarin veel gebruikte ingrediënten aan bod komen. Ook hier spreken de kennis, kunde en liefde van deze door Nadia en Merijn bereisde keukens. Zo geven bij alles uitleg en een recept om bijvoorbeeld zelf citroen in te maken op twee manieren, hoe kikkererwten te koken voor de lekkerste hummus of hoe je smen, gerijpte gezouten boter, zelf maakt. De recepten worden per regio/land gegeven en dat zorgt voor veel diversiteit: sardinetosti’s met chermoula, mudardara a.k.a mujadardara, de bijzondere kip met citrus genaamd Kamals sinaasappelkip met knoflook en aardappel, daghasalade uit Gaza waarin kenmerkend is dat alles fijngestampt wordt, tomaat-ui salade met Marokkaanse arganolie, lahuh (een bijzonder brood uit Israël met heel veel gaatjes door het gebruik van gist én bakpoeder of het slimme gebruik van een ingrediënt zoals de pistachepudding en –koekjes). Uit elk woord ademt de liefde voor de keuken en de bewoners van de landen. Dat werkt aanstekelijk.

Ik deel het recept van verslavend lekker halva-tahini ijs met je.

Voor 8-10 personen

500 gram halva (ik nam pistache)

1 ½ dl witte tahina

*Neem de halva die jij het allerlekkerst vindt en breek hem in kleine stukjes. Roer de halva eerst met een vork en daarna met een houten lepel los met steeds een beetje van de takina, tot je een glad mengsel hebt.

*Schep dit mengsel in een afsluitbaar bakje en laat het zonder roeren minsten één nacht tot romig ijs bevriezen.