Simpel van Ottolenghi is voor iedereen !

Simpel van Ottolenghi is voor iedereen !

Simpel van Ottolenghi is voor iedereen

Recept voor geplette courgettes.

Ottolenghi, is niet alleen de naam van Yotam Ottolenghi, Israelisch-Britse kok, kookboekauteur en restaurateur maar ook een begrip. Ottolenghi is synoniem voor groenten en gerechten in een Midden Oosterse stijl waarin onder andere granaatappel, citroen, aubergine, tahin, verse kruiden, specerijen en kikkererwten een voorname rol spelen. Ottolenghi heeft iets teweeg gebracht sinds het verschijnen van zijn eerste in Nederlandse vertaling verschenen boek Plenty. Mede dankzij hem werd groenten eten hip en opwindend.

Zijn receptuur is uiterst zorgvuldig beschreven maar kende een nadeel voor sommige gebruikers: de ingrediëntenlijst was vaak lang, en sommige van die ingrediënten waren (door het onbekende karakter) naast het recept voor veel mensen niet bruikbaar. Dat puntje van kritiek heeft Ottolenghi ter harte genomen en in zijn nieuwe boek Simpel verwerkt. Waarbij de letters betekenen: S=snel, I=ingrediënten niet meer dan 10, M=maak het van tevoren, P=provisiekast, E=eenvoudiger dan u denkt en L=Lui dat wil zeggen dat er iets zachtjes staat te stoven of in de oven staat te garen terwijl je iets anders doet. Dat is een mooi concept en een originele invulling van een titel. Op de cover een citroen, smaakmaker bij uitstek in Ottolenghi’s recepten.

Ik moet zeggen het ‘instappen’ in dit boek bijzonder laagdrempelig en zeer uitnodigend is. Maakte ik bij de vorige titels een boodschappenlijstje, bij dit boek was dat bij een groot aantal recepten niet nodig. Zo kookte ik al geplette courgettes met het overschot aan courgettes uit mijn moestuintje en zoete aardappelfrites. Allebei heel erg lekker en makkelijk te maken. Wat fijn was, was dat het heel goed voor te bereiden is. Daar geeft hij aanwijzingen voor en zo kon ik toen ik laat thuis kwam zo de aardappels in de oven schuiven en de courgettes afmaken met een kneepje citroen en vers gehakte kruiden. Kortom de titel Simpel is geheel op zijn plaats.

Het boek is opgedeeld in brunch, denk aan gesmoorde prei met eieren en za’atar, frittata met courgette en ciabatta of brood met rode biet, karwijzaad en geitenkaas. Dan volgt rauwe groenten zoals koude komkommersoep met bloemkool en gember of tomaten broodsalade met ansjovis en kappertjes, in gare groenten vind je recepten voor pompoensoep met saffraan en sinaasappel, gevulde courgettes met pijnboompittensalsa of geroosterde aubergine met ansjovis en oregano. Daarna volgen er hoofdstukken met rijst, granen en peulvruchtenvlees, vis, desserts waaronder het frambozenroomijs zonder ijsmachine. Na de recepthoofdstukken geeft Ottolenghi Simpele maaltijdsuggesties voor het doordeweekse avondmaal tot een feestmaal in het weekend. Tot slot worden de ‘Ottolenghi’ ingrediënten nader toegelicht, ingrediënten die handig zijn om altijd in huis te hebben zoals: sumak (zuurbes), za’atar een kruidenmengsel met sesamzaad, Urfa chilivlokken, kardemompeulen, granaatappelmelasse, rozenharissa, tahin, berberisbessen, ingemaakte citroen en zwarte knoflook dat tegenwoordig gewoon bij AH te koop is.

Ottolenghi Simpel. Door Yotam Ottolenghi met Tara Wigley en Esme Howarth. (Fontaine uitgevers 29.99 euro)

Ik deel het recept van geplette courgettes met je. Je kunt dit een dag van tevoren maken, tot het moment waarop verse munt, dille en citroen worden toegevoegd.

Voor 4 personen

3 grote courgettes, over de lengte doorgesneden, en elk deel in 6 stukken van 6 cm. (850 gram)

1 tl gedroogde munt

5 gram tijmblaadjes

70 ml olijfolie

1 bol knoflook, tenen losgehaald maar ongepeld

2 el fijngehakte muntblaadjes

1 ½ el gehakte dillenaaldjes

1 el citroensap

Zout en zwarte peper

*Verhit de oven tot 200 graden.

*Doe de courgettes in een kom met de gedroogde munt, tijm, olijfolie, ¾ tl zout en wat zwarte peper. Meng alles goed en stort het in een middelgrote ovenschaal: de courgettes moeten daar met de snijkant boven en elkaar iets overlappend in een enkele laag inpassen. Zet de ovenschaal 15 minuten in de oven, voeg de tenen knoflook toe en laat alles nog 15 minuten bakken tot de courgettes gaar en lichtgekleurd zijn. Stort alles in een vergiet (dat u op een kom of in de gootsteen heeft gezet) en druk de courgette uit zodat ze wat vocht kwijtraken. Laat ze minstens 30 minuten afkoelen en gooi het opgevangen vocht weg.

*Schud de inhoud van het vergiet in een mengkom en knijp de knoflooktenen uit de vliezen (die kunt u weggooien). Prak alles met een vork door elkaar: gebruik als de schil van de courgettes nog wat stevig is een mes om ze grof te hakken. Schep er de muntblaadjes, dille en citroensap door en dien de courgettes op.