Het grote oven handboek is een juweel + koekjesrecept

Het grote oven handboek is een juweel + koekjesrecept

Het grote oven handboek is een juweel

Van alle apparaten die er in een modern huishouden te vinden zijn, is een aantal in mijn ogen écht onmisbaar. Wat precies onmisbaar is dat verschilt per persoon. Zo beweert mijn prins dat hij niet zonder afwasmachine kan, terwijl dat voor mij helemaal niet geldt omdat de afwas immers zijn taak is.

Nee, ik zou niet zonder mijn oven kunnen. Als hij vandaag stuk zou gaan dan zou ik (indien hij niet te repareren valt) morgen meteen overgaan tot de aanschaf van een nieuwe. En in mijn ovenliefde ben ik beslist niet de enige zo blijkt uit een ovenenquête. Karin Luiten van Koken met Karin heeft een aantal jaar terug (2012) een ovenenquête gehouden onder 1317 mensen waarvan 99.5% een oven bezit die in 70% van de gevallen meerdere keren per week gebruikt wordt.

Reden voor het houden van de enquête was destijds het Koken met Karin Handboek oven dat nu in geheel herziene en aangevulde 8e druk is verschenen. ’Zes jaar na het verschijnen van de eerste druk vult dit boek nog onverminderd een gat in de markt’. Lees ik in het voorwoord. En inderdaad waar de meeste bakboeken over zoete baksels gaan met af en toe wat hartige zaken, laat dit boek zien hoe je complete maaltijden uit je oven tovert. Ingedeeld in twee delen hartig en zoet laat het hartige deel zien dat je van voorgerecht (o.a. tarte tatin van sjalotten, bietjessalade met grapefruit, vistompoezen) tot en met de groenten, aardappelen, quiche, pasta en risotto, vlees, vis, pizza en brood en de borrelhapjes aan toe alles in de oven kunt bereiden. Dat is zeker als je gasten krijgt ook nog eens heel handig: de oven doet het werk, zodat jezelf meer tijd hebt voor de visite. In dit boek wordt de oven dan ook “je beste vriend” genoemd en dat lijkt me een juiste benaming.

Het boek met de vrolijke, geheel in Karin haar unieke stijl vormgegeven, uitstraling doet zijn naam eer aan: het bevat een enorme hoeveelheid aan handige, bruikbare tips en informatie. Deze informatie is onderverdeeld in tips en ovengeheimen; waar bijvoorbeeld onthuld wordt hoe je een mooie glans op je bakwerk krijgt of hoe het precies met voorverwarmen zit. Behalve tips en informatie is ook een keur aan recepten opgenomen. Liefst 175 recepten, eerlijk verdeeld in hartig en zoet. Met dit boek heeft Karin iets bijzonders gedaan: in de heerlijke stroom van nieuwe kookboeken die verschijnen heeft zij een écht handboek gerealiseerd waar beslist behoefte aan is en dat nog niet bestond. Dat is knap en ik vind het een juweel van een boek, een ovenjuweel.

Ik bakte de krenten-rozijnkoekjes en die zijn makkelijk te maken en ovenheerlijk. Ik deel het recept met je.

Krenten-rozijnenkoekjes

Voor 16 stuks

75 gram zachte boter

75 gram suiker

1 el vanillesuiker

1 klein ei

100 gram zelfrijzend bakmeel

Snufje zout

50 gram krenten

50 gram rozijnen

*Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

*Klop de boter, suiker, vanillesuiker en het ei in een kom met de mixer door elkaar tot een romig geheel. Schep hier met een pollepel het gezeefde bakmeel en de krenten en rozijnen door. Schep met twee lepels 16 kleine bergjes op de bakplaat, iets uit elkaar want de koekjes lopen uit.

*Bak in 15 minuten bruin en gaar. Laat afkoelen op een rooster.

Koken met Karin. Handboek oven Nieuw Amsterdam, 24.99 euro