Drie op een rij: The green food bible, Noosh-e-jaan en Puur lichter

Drie op een rij: The green food bible, Noosh-e-jaan en Puur lichter

Drie op een rij: The green food bible, Noosh-e-jaan en Puur lichter

Van uitgeverij Terra / Lanoo kreeg ik onlangs liefst drie boeken toegestuurd.

Ik bespreek ze drie op een rij.

The green foodbible, alles wat je moet weten om gezond te eten. Laura Canjels en Mylena Natanni. (Lannoo 19.99 Euro)

Geheel plantaardig eten heet veganisme en is erg in opkomst. In tegenstelling tot vegetariërs eten veganisten niets wat van dieren afkomstig is dus ook geen honing, eieren of zuivel. Wat dierlijke producten je aan voedingstoffen leveren en welke plantaardige vervangers er zijn, daar gaat The green foodbible in de inleiding en ‘10 geboden uitgebreid’ op in. Geen halfslachtige vage antwoorden maar degelijk onderbouwde antwoorden, die getuige de uitgebreide bronnenlijst achterin, wel degelijk ergens op berusten. Dat maakt dit boek meteen zo sympathiek, de dames hebben echt een boodschap en een missie. Sympathiek verwoord in heerlijke, beslist maakbare recepten zoals: quinoataboulé, muffins met rozijnen en een ander rijsmiddel dan eieren, beanburger, citroenpudding, kokoscurry, peertje met nicecream of healthy snickers. Achterin een aantal weekmenu’s om je op de plantaardige weg te helpen.

Een geheel ander boek is Noosh-e-jaan een culinaire reis per fiets van Thieme Hermans (uitgeverij Terra 20.00 euro).

Thieme Hermans fietst de wereld rond en deelt van die reis recepten. Van elke stop vertelt hij over het land en haar bewoners en eet hij met hen. De recepten daarvan deelt hij. Dat is smakelijk maar ik genoot vooral van zijn belevenissen. Thieme, die vanuit Zwolle vertrekt, steelt meteen mijn hart als hij goed en wel uit Zwolle beschrijft hoe onhandig hij is met kamperen, hij onvoorbereid (de winkels dicht op zondag) zich voedt met pindakaas en droge spaghetti en twijfelt aan zijn reis. Thieme schrijft prachtig, daarom is dit boek in meerdere opzichten genieten geblazen. Vanaf de Zwolse mosterdsoep die zijn moeder voor zijn vertrek maakt, via de syrniki (kaaspannekoekjes) klassieke borsjtsj, Koerdische makluba, geitekop in Mongolië tot aan de boeddha’s delight in Sigapore, elk recept krijgt een vegetarische optie. In Mongolië alwaar de geitenkop geserveerd wordt, luidt het advies voor vegetariërs: blijf in de hoofdstad Ulaanbaatar of stop je rugtas vol met kant- en klaar noedels. Heerlijk!

Het derde en laatste boek is Puur lichter, slanker door goed te eten van Pascale Naessens en William Cortvriendt. (Uitgeverij Lannoo 24.99 euro)

Puur lichter is een boek dat ingaat op diëten, afvallen en waarom dat bij veel mensen toch niet lukt. Waarom het tellen van calorieën zinloos is en de ene calorie de andere niet is. Het gaat erom de juiste, pure voedingsmiddelen te eten en dan mag je zoveel eten als je lust. Slanker door goed te eten. Niet alleen de beste manier, het is de enige manier aldus de quote op de achterkant. Je moet eten als je honger hebt en tot je genoeg hebt. Pascale Naessens bewees in haar eerdere boeken al dat zij een ster is in eenvoud. Het maken van combinaties waarbij snelle koolhydraten niet voorkomen. Vet niet wordt geschuwd. Recepten waarbij geen enkel ingrediënt teveel is. Weinig maar kwalitatieve en gezonde ingrediënten op eenvoudige wijze bereid. Heel knap gedaan en beslist smakelijk. Ik ben fan van haar werk. Ik kwam dan ook veel recepten tegen in dit boek die ik al uit haar eerdere boeken kende en een aantal nieuwe. Achterop het boek staat dit ook vermeld. William Cortvriendt is een arts die zich richt op de wetenschap achter de adviezen over gezond eten en afvallen. Samen versterken zij elkaars boodschap in dit boek.

Ik maakte het noten- en zadengebak. Heel simpel, heel lekker. Ik deel het recept.

Voor een cake

500 gram gemengde noten en zaden: bijvoorbeeld amandelen, walnoten, lijnzaad, pompoenpitten, chiazaad)

5 eieren

250 gram volle yoghurt

50 gram gedroogde veenbessen (ongezoet)

*Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier.

*Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Vul het bakblik en zet het in het midden van de oven. Bak het in 50 minuten bruin en gaar.

** Ik vroor het in plakken in, dat gaat heel goed.