Een bijbel vol heerlijke salades: dat is de Saladebijbel

Een bijbel vol heerlijke salades: dat is de Saladebijbel

Een bijbel vol heerlijke salades: dat is de Saladebijbel

 

Ik was al fan van haar Groentebijbel (2013), die de eerste in de reeks culinaire Bijbels van uitgeverij Carrera Culinair vormt. Toen kwam er het kloeke werk Mari plukt de dag (2017) waarbij ik een bewonderaar werd. Mari Maris kan schrijven én koken én tuinieren en weet dit alles in een volstrekt eigen toon neer te zetten. En nu is daar tot mijn verrassing, kort na Mari plukt de dag, een Saladebijbel van haar hand verschenen. Dat is op zijn minst een hele prestatie te noemen. Dat gevoel wordt alleen maar sterker als je het boek opslaat: een heerlijk verfrissend en compleet saladeboek vol tips, trucs en vooral heerlijke recepten. Ingedeeld volgens de seizoenen en elk recept aangevuld met alternatieven om de salade van iets extra’s of een alternatief te voorzien. In tegenstelling tot Mari’s eerdere werk is dit boek niet vegetarisch.

Een salade is typisch zo’n gerecht waarop je nooit uitgekeken raakt om dat er zoveel variaties zijn. Zomers kunnen de meeste mensen met het uitgebreide groenten en fruit aanbod wel uit de voeten maar de andere seizoenen wordt dat voor sommigen moeilijker om er iets van te maken. In alle gevallen is dit boek een uitkomst.

Voorafgaand aan de recepten, waarbij ook veel klassiekers de revue passeren, geeft Mari uitleg over de basistechnieken. Daarna komen de basis ingrediënten voor een salade aan bod, gevolgd door keukengerei, how to’s zoals hoe snij en ontpit je een avocado, hoe draai je een roosje, heel veel soorten dressings, soorten vinaigrette en toppings en meer. Dan volgen de seizoenen en wordt de lezer allerlei heerlijks voorgeschoteld: avocado met bloedsinaasappel en walnoot, safsouf (bulgursalade), radijs met dadel, klassieke komkommersalade, zoet en zuur roze en paars, kipkerriesalade, meloensalade met feta en munt, eendenborst met sinaasappel of een hartige ananassalade om maar wat te noemen. Uit het hoofdstuk zomer maakte ik zoete aardappelsalade met makreel en boontjes en die was zo lekker dat ik het recept met je deel.

Saladebijbel, van bietenpolonaise tot Caesar en van Nicoise tot zilte aspergesalade door Mari Maris. (Uitgeverij Carrera Culinair, 29.99 euro)

Recept voor zoete aardappelsalade met makreel en boontjes

200 gram sperziebonen

Ca. 400 gram zoete aardappel in dunne frietjes

Ca. 250 gram makreel, gerookte, vers of gebakken (of zelfs uit blik) schoon en in mooie stukken gebroken

1 kleine rode ui of 2 bosuitjes in fijne ringen

1 handje groene olijven, ontpit

Eventueel: 4 eieren hardgekookt en in parten

Om mee aan te maken

Simpele vinaigrette: 40 ml azijn, 1 klein sjalotje gesnipperd, paar druppels citroensap, 80 ml olie, peper en zout

*Blancheer de sperziebonen ca. 6 minuten (afhankelijk van de dikte) nét beetgaar en spoel ze koud.

*Blancheer de zoete aardappelen in ongeveer 5 minuten beetgaar of rooster ze (dat duurt iets langer) voor een iets diepere smaak. Laat ze uitgespreid afkoelen zodat ze niet doorgaren.

*Maak de aardappelen en boontjes aan met vinaigrette en verdeel luchtig over borden of kommen.

*Schik de vis en eventueel partjes ei erop en bestrooi met ui en olijven.

*VEGAversie: verdeel er in laats van makreel grof verkruimelde cheddar en / of stukjes avocado over.