Zoveel meer dan een kookboek: Mijn Syrische keuken

Zoveel meer dan een kookboek: Mijn Syrische keuken

Zoveel meer dan een kookboek: Mijn Syrische keuken

 

We stonden naast elkaar in de voorbereidingsruimte van de Libris inspiratiedag, waar we beiden ter inspiratie iets lieten proeven uit onze kookboeken aan boekhandelaren en -inkopers. Ze lachte naar me en ik kwebbelde volop tegen haar aan, ze lachte terug en toen zei (wat later iemand van de uitgeverij bleek) ‘Zina spreekt geen Nederlands’. Zina Abboud blijkt uit Syrië afkomstig te zijn, Aleppo om precies te zijn. Na vele omzwervingen door Europa en diverse asielzoekerscentra is zij in Nederland terecht gekomen. In het asielzoekerscentrum ging ze min of meer om het doelloos zijn en het gemis aan haar kinderen die elders verkeerden op te vangen, koken voor de mensen in het centrum. Koken zoals haar oma en haar moeder haar leerden, koken uit heimwee naar het kapot geschoten en in oorlog verkerende vaderland. Door lieve Nederlanders omarmd ging zij koken voor grotere gezelschappen en rolde zo een bestaan van geliefd en veel gevraagd cateraar in.

Het verhaal van de Syrische vluchtelinge die zo goed kon koken bleek rond te zingen en dat kwam Xander, uitgever van uitgeverij Xander, ter ore. Zina werd gevraagd haar verhaal en recepten met behulp van coauteur Liza Jansen op te schrijven. Het resultaat is een prachtig kleurrijk uitgevoerd kookboek met fijne (familie)recepten uit Syrië en het verhaal achter Zina’s tocht die eindigt in Nederland. Dat is een mooi, ontroerend verhaal dat getuigt van wanhoop, levensdrang en overlevingsdrift, over de kunst van opkrabbelen en er iets van maken. Het geeft al die mensen, al die journaal- en krantenbeelden van mensen die op de vlucht zijn een gezicht. Het geeft ook goede moed en een warm gevoel over al die lieve Nederlanders die behoeftige mensen omarmen en helpen. Kortom dit boek is zoveel meer dan een kookboek, het is een document over beschaving, menselijkheid én lekker eten.

In het boek komen eerst alle ingrediënten die typisch voor de Syrische keuken zijn aan bod gevolgd door het ontbijt: in Syrië is dat vooral kruidig en hartig, mezze: mijn favoriete manier van eten: allemaal hapjes in grote schalen op tafel waarvan iedereen wat neemt: ik noem muhammara, soujoukrollen op zijn Armeens, lamsvleesburgertjes met munt, uiteraard falafel, salades en soepen: tabouleh, bulgur salades, hoofdgerechten: verschillende aubergine gerechten, freekeh met kip, stoofpotje met lamsvlees, verschillende kibbeh gerechten (enigszins vergelijkbaar met onze gehaktbal) en desserts: zoete nagerechten, hierin de traditionele melkpudding mohalabia, semolinacake en sinaasappelpudding. Van de allerlaatste bloedsinaasappelen van dit seizoen, die ik bewaard had om er iets speciaals van te maken, maakte ik deze pudding. Heerlijk, verfrissend en bijzonder. Ik deel morgen het recept met je.

Mijn Syrische keuken door Zina Aboud (Xander Uitgevers 29.99)