Eten met z'n allen

Eten met z'n allen

Eten met z’n allen

Ik kan me de eerste ‘kennismaking’ met Tallina van den Hoed nog herinneren: haar ontwapenende eerste bijdrage aan de Volkskeuken, de dagelijkse kookrubriek in de Volkskrant. Vanaf toen las ik wekelijks over het reilen en zeilen van haar gezin met jonge kinderen en wat zij hen zoal voorschotelde. Leuke recepten, niet moeilijk, altijd vers en zelf gemaakt, met oog voor wat kinderen lusten én de drukte van een gezin.

Op die leest borduurt zij voort met haar zojuist verschenen Eten met z’n allen vers en gezond koken voor drukke gezinnen Tallina van den Hoed. (Forte uitgevers 24.99 euro) In dit boek geeft Tallina op een toegankelijke manier antwoord op de vraag: koken als je druk bent: hoe dan?

Op een prettige toon van een ervaringsdeskundige loodst zij de minder ervaren kok met een druk gezin het kokend bestaan binnen. Maar ook voor mensen zonder druk gezin die niet zo bedreven zijn in de keuken is dit een aan te raden boek: het is dan als een soort kookcursus in boekvorm. Hoofdstukken als de basics hoe begin je, welke keukenspullen heb je nodig, soep en saus, oven en stoven, supersnel voor drukke dagen, meeneemeten, feestjes en bijzondere dagen van overvloed geven tal van recepten. Vanuit een basisrecept worden diverse variatiemogelijkheden gegeven waardoor nooit verveling kan ontstaan. Ik noem babi ketjap, rendang, ouderwetse tomatensoep, aardappel-preisoep, stamppot doperwtjes en paprika, stamppot spinazie met ei en gebakken ui, Surinaamse pasteitjes en een baked Alaska.

In het hoofdstuk stoven en oven ook uitgebreide aandacht aan traybakes: een maaltijd in de oven op een bakplaat. Dat is uiterst comfortabel na het snijden heb je er geen omkijken meer naar. Ideaal boek voor drukke gezinnen met weinig tijd.

Ik deel het recept van bloemkool met gerookte paprikapoeder en halloumi met je, érg lekker ik deed voor het gemak nog wat aardappelen in stukken erbij op de bakplaat.

Nodig:

olijfolie, 1 grote bloemkool, 250 gram halloumi (verkrijgbaar in grote supermarkten en bij de Turske supermarkt),1 el gerookte paprikapoeder, bakplaat met aluminiumfolie of bakpapier bekleed

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met aluminiumfolie of bakpapier. Giet er een sliert olijfolie op. Snij de roosjes van de bloemkool en snij de dikke steel in blokjes. Leg de bloemkool op de bakplaat em hussel door de olie.

2. Snij de halloumi in blokjes en hussel ze om met de bloemkool Bestrooi alles met zout peper en gerookt paprikapoeder.

3. Zet de bakplaat 35 minuten in de oven. Schep alles halverwege een keer om.