Amsterdam Kookboek

Amsterdam Kookboek

Amsterdam Kookboek

Meteen toen ik het Amsterdam Kookboek boek van culinair journaliste Laura de Grave in handen had begon het feest der herkenning. O já: ijs van Van der Linden op de Nieuwendijk! En appeltaart van Winkel op het hoekje van de Noordermarkt, en Amsterdamse uien van Kesbeke en leverworst van Louman en de oesters van Nam Kee.

Laura de Grave en ik hebben een aantal dingen gemeen: wij houden allebei heel erg van Amsterdam en we hebben een voorkeur voor dezelfde adresjes. Die adresjes waar je het allerlekkerste haalt. De verhalen achter die adresjes, waar vaak al generaties lang met passie en ambacht wordt gewerkt, vertelt ze ook.

Toen de avond waarop ik het boek kreeg mijn moeder en tante kwamen eten, allebei rasechte Amsterdammers, liet ik ze het boek zien met de woorden: daar kennen jullie er vast een aantal van. Er volgden een aantal ohh en ahh en já’s. De Jordaan gehaktballen van slagerij Louman, die wij thuis ook aten, eigenlijk best prijzig oordeelde mijn moeder die vroeger de Hollandse garnalen zelf pelde.

Het moge duidelijk zijn, Laura de Grave schreef een fijne stadsgids waarbij zij insiders maar ook - en dat maakt het boek voor iedereen zo leuk - outsiders door de stad loodst langs écht fijne adresjes. En bij van veel van die lekkere zaken  geeft ze de recepten erbij, dus de kroketten van Holtkamp en de koggetjes van Lanskroon, de oesters van Nam Kee (van de gelijknamige film) en de kip van Rijsel. Naast klassiekers ook moderne zaken zoals het recept voor The Dutch Weed Burger, een Orange flower Collins cocktail van Tess Posthumus of koolraap van Joris Bijdendijk van RIJKS restaurant.

Amsterdam Kookboek is een fijn kook- en leesboek voor een ieder die van Amsterdam en lekker eten houdt.

Amsterdam kookboek, recepten & verhalen. Laura de grave. Uitgeverij Brandt 25.00 euro