Het hartige bakboek +recept voor Gougères

Het hartige bakboek +recept voor Gougères

Het hartige bakboek +recept voor Gougères

Rutger van den Broek was ooit de eerste winnaar van Heel Holland bakt. En dat bleef niet zonder gevolgen, hij is inmiddels succesvol auteur van drie bakboeken en hij heeft een eigen site: RutgerBakt.nl. Nu is er Het hartige bakboek Rutger bakt van kaasvlinders tot tartelettes door Rutger van den Broek (uitgeverij Carrera Culinair, 29.99), een boek dat geheel gewijd is aan hartig bakken. Gek genoeg was er tussen al die bakboeken die er zijn, nog geen boek dat enkel om hartig bakken ging. Vroeger was de banketbakker een alleskunner: hij maakte heerlijk gebak, boterige koekjes, merinques, chipolatapuddingen en een groot aantal hartige hapjes. Een saucijzenbroodje van de banketbakker is onovertroffen.

Rutger is veelzijdig: hij beheerst alles finesses van het bakken zoet én (zoals nu blijkt) hartig. Waar hij kennis tekort voelt gaat hij naar mensen die hem verder kunnen helpen zoals de worstmakers van Brandt en Levie, om hem te helpen met het recept voor een paté en croûte. Of naar Holtkamp de banketbakker voor een masterclass kroketten maken. Dat is typerend voor het vakmanschap van Rutger die autodidact(!) is. Hij heeft de vaardigheden van een all round banketbakker geleerd door heel veel te lezen, filmpjes te kijken, tips te krijgen en door gewoon te doen. Tot april was Rutger recovery verpleegkundige, nu heeft hij zijn baan opgezegd om zich volledig op zijn passie voor het bakken toe te kunnen leggen.

In Het hartige bakboek staan 60 hartige recepten met 70 variaties én de aanmoediging in het voorwoord om vooral naar hartenlust te variëren met vullingen en smaken.

De receptuur is in verschillende hoofdstukken onderverdeeld *basisrecepten o.a voor brooddeeg en bladerdeeg met handige stap voor stap foto’s, *klein maar fijn waarin we heerlijke borrelhapjes vinden zoals Manchegokoekjes, *tussendoortjes zoals bacon-cheddar wafels en een imposante bladerdeegster, *mandvol broodjes waarin broodjes met aardappel, spek en ui of de klassieke kaasvlinders (wie kent ze niet) *brood op de plank waarin fijne variaties met sodabread en gedraaid brood met pesto of speltbierbrood met kaas en uien, *van plaat tot taart, waar pizza’s, quiches en pies aan bod komen, *groots gebakken geeft recepten voor zalm in deeg, beef Wellington en de geweldige slaapmuts gevuld met ragout tot besluit *bijna helemaal zelf gebakken waarin recepten voor de klassieke tosti en pizza gemaakt van Turks brood. Wat heel fijn is zijn de geruststellende opmerkingen van Rutger bij de bereidingen. Zoals bij de Gougères: ‘het deeg zal een licht sissend geluid maken. Geen zorgen, dat hoort’. Als je een recept voor het eerst maakt of minder ervaren bent, is dit zo’n detail dat het verschil maakt.

Het Hartige bakboek is zo’n boek dat binnen de kortste keren vol vetvlekken zit omdat je het telkens zult gebruiken. Heel erg fijn.

Ik maakte uit tussendoortjes Gougères met gruyère en bieslook, en die waren echt bijzonder lekker, ik at er meteen vijf.

De rest vroor ik in voor later als ik visite krijg. Het recept voor deze Gougères deel ik met je:

Voor 30-40 soesjes

Het beslag

100 ml water

100 ml melk

75 gr boter

½ tl zout

125 gr bloem

4 eieren

120 gr gruyère, geraspt

2 el verse bieslook, gehakt

Peper

Om te bestrooien

Gruyère, geraspt

En/of sesamzaadjes

*Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

*Doe het water, de melk, de boter en het zout in een pan. Breng het geheel aan de kook en zorg ervoor dat alle boter gesmolten is. Haal de pan van het vuur en voeg in één keer alle bloem toe. Roer het mengsel direct door en zet de pan terug op middelhoog vuur.

*Blijf zo’n 2 tot 3 minuten goed roeren. Het deeg zal een licht sissend geluid maken en wat aanbakken op de bodem. Geen zorgen, dat hoort! Doe het deeg vervolgens in een kom en laat het een paar minuten afkoelen. Voeg een voor een de eieren toe en mix na elk ei goed door, tot het ei is opgenomen. Roer als laatste de gruyère, de bieslook en wat peper door het deeg.

*Spuit of lepel kleine bolletjes van het deeg op de met bakpapier beklede bakplaat en druk eventueel opstaande puntjes van het deeg met een natte vinger plat. Bestrooi de soesjes met de gruyère en/of sesamzaadjes en bak ze in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar.

*Serveer ze (lauw)warm.