Home Sweet Home

Home Sweet Home

Home Sweet Home

 

Een fijne jeugd kan een schatkist zijn om zijn de rest van je leven uit te putten, zo blijkt uit Home Sweet Home, Nieuw Iers Comfort Food. Yvette van Boven, fofografie Oof Verschuren. (Fontaine Uitgevers 29.95 euro).

Yvette van Boven bracht haar jeugd door in Ierland in een klein dorpje vlak onder Dublin. Meteen in de prachtig geschreven inleiding voel je rijke herinneringen die gekoesterd worden; een warme jeugd waarin lekker eten, comfort food, centraal stond. Door het hele boek heen staan foto’s van de prachtige Ierse natuur, dorpen en pubs, meren, de zee, havens en landschappen, gemaakt door Oof Verschuren, de man van Yvette. Hij nam overigens alle fotografie, dus ook de foodfotografie, voor zijn rekening. De fijne manier waarop Yvette vertelt over Ierland, de bewoners en de gebruiken, het van ‘niets iets kunnen maken’ maakt dat je ook gaat verlangen. Naar de recepten die in het boek staan en naar Ierland. De rust en de schitterende natuur. En naar luidkeels in de pub hardop meezingen met een groot glas donker bier in je hand. De Ierse bevolking was vroeger erg arm, dat heeft de keuken beïnvloed, men gebruikte wat voorhanden was. Ierland is aan alle kanten omgeven door de zee, vis en zeewier maken een belangrijk onderdeel uit van het menu. Net zoals kruiden en planten, wildplukken was daar niet hip maar een manier om aan eten te komen.

De recepten in Home Sweet Home komen in hoofdstukken als Basics waarin receptuur voor diverse bouillons en sausen, Bakken, Borrel, Kleine gerechten, Soep, Hoofdgerechten, Bijgerechten en Toe. Inleidend bij de recepten en tussen de hoofdstukken door geeft Yvette informatie over de namen van recepten zoals de Gur cake, het Ierse leven, hoe ze aan haar recepten komt en over bijvoorbeeld zeewier, het publeven of Turf. Dat alleen maakt het boek al zo de moeite waard, het is net of je aan de hand meegenomen wordt door Ierland en dan niet langs de toeristische route maar door een local. De recepten doen de rest, dit is een boek om te hebben en (van) te houden.

Van de recepten noem ik Boxty: heerlijke aardappelkoekjes van puree en een oude geraspte aardappel, Irish Carbonara met heerlijk veel slagroom erin, Bonencocotte met gepofte knoflook, Champ dé Ierse stamppot met bosui of Guinnessmosterd.

Ik bakte de verjaardagskoekjes van Joanna, een vriendin van Yvettes moeder die op haar verjaardag deze koekjes voor haar bakte. Ze zijn meer dan lekker, ze lijken een beetje op Bastognekoeken maar dan veel lekkerder.

Ik deel het recept.

Voor 15 stuks

100 gram bloem

½ tl baking soda

Snuf zout

100 gram bruine basterdsuiker

100 gram havermout

Geraspte schil van 1 citroen

½ el gemberpoeder

100 gram roomboter

1 el melk

1 el golden syrup of stroop

*Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

*Roer bloem, baking soda, het zout, de suiker, havermout, geraspte schil van de citroen en het gemberpoeder met een garde in een grote kom door elkaar tot alles goed is vermengd.

*Laat de roomboter met de melk en de stroop smelten in een pannetje op middelhoog vuur. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en giet de botermix erin. Roer met een houten lepel tot alles is gemengd en kneed nog even met schone handen door als roeren moeizamer gaat.

*Rol er vijftien balletjes van, ik doe dat met een ijsbolschepje, dan hebben ze allemaal dezelfde maat, en dat staat meteen heel profi. Leg ze iets platgedrukt en ruim uit elkaar op de bakplaat en bak ze 25 minuten in de oven.

*Laat ze drie minuten rusten en daarna op een rooster verder afkoelen.