Wat lunchen we vandaag?

Wat lunchen we vandaag?

Wat lunchen we vandaag?

 

Het is knap om in het bestaande kookboekaanbod een nog onderbelicht onderwerp te vinden. Immers over bijna alles bestaat er al een kookboek. Toch lukte het Susan Aretz met Wat lunchen we vandaag? Recepten & inspiratie voor lunchtrommels, feest op school en traktaties. (Nw A’dam 24.99).

In het vrolijke boek, zowel wat betreft de uitvoering als in de toon, vind je het antwoord op de vraag: wat geef ik mijn kind mee naar school in het lunchtrommeltje. Tijdens de jeugd wordt de basis gelegd voor veel zaken, zo ook gezond eten en het aanwennen van gezonde, lekkere smaken. Wie zijn kind iets anders mee wil geven dan elke dag boterhammen denkt misschien daar veel eerder voor op te moeten staan of een ruim budget nodig te hebben. Susan laat in haar boek zien dat door goed te plannen en door veel zaken vooraf klaar te maken dit helemaal niet nodig is. En dat een lekker gevuld trommeltje je de kop niet hoeft te kosten. Dat maakt het boek ook geschikt voor ouders die druk zijn of wat krapper bij kas.

Uit de vele hoofdstukken blijkt dat echt aan alles is gedacht: hoe je eten en drinken meegeeft en welk drinken je meegeeft. Recepten voor verschillende smaken ijsthee, smoothies en shakes. Leuke ideeën voor tienuurtjes: havermoutreepjes en -balletjes, fruitsalades, kersen, feta en muntflapjes, of groentekoekjes. Daarna volgen lunchtrommel inspiratie en variatie: pitabroodjes, antipasti, bagels, tortillapizza, koude soepjes, pasta mee naar school. Hartige muffins en wafels, restjes en zaken voor op de boterham. Ook het tot stress lijdende kerstdiner op school komt uitgebreid aan bod evenals traktaties, kinderverjaardagen en achterbankrecepten.

Een kleine greep uit de bijzonder originele receptuur: boerenkoolbosbessen shake, appel-havermoutkoeken, groentekoekjes, pastasalade met gerookte zalm en tomaatjes, hartige cake met paprika en feta minispringrolls met zalm of eierkoekburgers met banaan. Achterin het boek vind je briefjes die je voorzien van een leuke boodschap in de trommel kunt stoppen en een weekplanner om volgens de tips van Susan je kind elke dag een gevarieerd trommeltje mee te geven en ook wanneer je dat klaar kunt maken.

Mijn kinderen zijn inmiddels groot. Waren ze nog in de leeftijd voor door mij gevulde lunchtrommeltjes, dan had dit boek zeker op het aanrecht gestaan.