Een krat vol recepten + broccoli recept

Een krat vol recepten + broccoli recept

Een krat vol recepten + broccoli recept

Jarenlang overviel mij iedere zaterdagmorgen een heerlijk kinderlijk Sinterklaasgevoel. Dan kwam De Krat, een houten kistje vol biologische groenten, fruit en andere lekkernijen; allemaal lokaal geteeld. Bij de vaak bijzondere ingrediënten zat een receptfolder zodat je wist wat je kon maken met sommige minder bekende artikelen. Oprichter en initiatiefneemster van De Krat is Eefje Brugman. Van haar hand verscheen Een krat vol recepten 4 seizoenen meer dan 40 groenten meer dan 400 recepten. Vlees, vis- vega, met lokale producten. (Nijgh & Van Ditmar 28.50)

Dit boek is een échte schatkist vol recepten en informatie. Handig ingedeeld op groentesoort. Telkens wordt elke soort voorafgegaan door een puntige inleiding die naast informatie ook persoonlijk is en een alternatief geeft. Bijvoorbeeld snijbiet, dat kun je vervangen door spinazie.

Bijna alle in Nederland gekweekte groenten en fruit staan erin, de seizoenen volgend. Ik vind dat heel fijn alle recepten rond een bepaalde groente of fruit. Dat is handig als je nog een struik bleekselderij in je groentenla vindt en even niet weet wat je er mee moet en kunt. In Een krat vol recepten vind je een keur aan recepten die origineel en niet moeilijk te maken zijn. Ook is geen ellenlange lijst van ingrediënten nodig. Om je een idee te geven van de receptuur noem ik; kippendijen met salie-citroenolie, meirapen en gnocchi, zoet rundvlees met chilisaus, geroerbakte bloemkool en rijst, stoofpot van paprika en kikkererwten met romige peterselie puree, atjar van paprika, aardbeien-kokoslassie, soto ajam van kippendij en paksoi, witlofstamppot met kerrie-eieren en peer. De groenten en fruit zijn lokaal, de receptuur volgt alle windstreken. Zoals het recept voor Chinese broccoli, dat net weer even anders is en dat ik hier met je deel.

1 stronk broccoli

½ rode ui

1 cm gember

2 el plantaardige olie

20 gram ongezouten cashewnoten

*Snij de broccoli in roosjes en de steel in kleine stukjes.

*Snij de rode ui in halve ringen. Schil en rasp de gember.

*Blancheer de broccoli beetgaar in ca 3 minuten in kokend water met wat zout. laat goed uitlekken.

*Verwarmd de olie in een wok of grote koekenpan. Bak hierin de ui tot die enigszins zacht wordt. Voeg de gember toe en bak even mee.

*Roerbak dan voorzichtig de broccoli mee. bestrooi met cashewnoten.

*Lekker bij noedels met een beetje sojasaus en gebakken tofoe.