Slow boekrecensie , met bijzonder jamrecept

Slow boekrecensie , met bijzonder jamrecept

Kookboek Slow, met bijzonder jamrecept

Uit de inleiding van Slow, liefdevolle recepten om het leven te vieren, wordt meteen duidelijk dat Georgina Hayden prachtig kan schrijven. Eten speelt een hoofdrol in het leven van de in Londen geboren en getogen Grieks Cypriotische. Sinds acht jaar maakt ze deel uit van het team van Jamie Oliver dat onder andere receptuur en teksten voor zijn magazines en boeken bedenkt.

Georgina haar fascinatie voor eten begon al op jonge leeftijd toen zij elk weekend in het restaurant van haar Grieks Cypriotische oma en opa kwam. Prachtig is het verhaal over de stinkwinkel die zij als kind met haar moeder bezocht: daar kochten ze salami en honing en dat betekende lekker eten.

Als Georgina haar baby kort voor zijn geboorte verliest, is koken na een tijdje het enige dat haar weer op de been kan krijgen en structuur in haar verdriet biedt. Want, zo zegt Georgina ongeacht wat het leven je brengt: eten moet je altijd.

Zoals de ondertitel zegt: liefdevolle recepten om het leven te vieren. Dat zijn recepten die niet moeilijk zijn, die je voeden en die vooral heel erg lekker zijn. Originele receptuur, voor elke dag, met makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Na tips, trucs en advies rond inkopen begint het boek met ontbijtrecepten die naast havermout en granola ook receptuur voor een kruidige bombay omelet en nasi met spinazie laten zien. Georgina is jarenlang vegetariër geweest en hoewel ze nu weer vlees en vis eet zie je dat in het boek terug: waar mogelijk geeft ze adviezen om een gerecht vegetarisch te maken. Het boek geeft verder receptuur voor alle momenten van de dag, uit een kom, snel en licht, slow en troostrijk, veelzijdige groentes, bak jezelf beter en iets voor erbij. Wat ik zo leuk aan dit boek vind is dat de recepten net even anders zijn; zo vind ik het recept voor pompoenpittenspread bijzonder leuk of de mij nog onbekende manier om jam te maken: namelijk in de oven. Er is nu volop sappig rijp fruit te koop om zelf jam te maken, daarom deel ik het recept met je.

Slow, liefdevolle recepten om het leven te vieren Georgina Hayden (Becht 24.99)

 

JAM UIT DE OVEN

 

Ik ben helemaal om: ik maak tegenwoordig mijn jam alleen nog maar op deze manier. Het is echt anders dan de traditionele jam die je kookt op een fornuis. Door het fruit in de oven te bakken, krijgt de jam een extra diepe smaak waar ik helemaal weg van ben.

VOOR BIJNA 1 KG

1 kg gemengd zacht zomerfruit

650 g rietsuiker

1 vanillepeul

1 citroen

 

Verwarm de oven voor op 180 °C/gasstand 4.

Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd grotere vruchten doormidden, zodat de fruitstukjes allemaal ongeveer even groot zijn. Doe met de suiker in een braadslede. Splijt de vanillepeul in de lengte, schraap de zaadjes eruit en voeg ze toe. Halveer de citroen en knijp deze erover uit. Schep alles goed om. Stop de vanillepeul tussen het fruit en zet de braadslede 30 minuten in de oven.

Haal de braadslede uit de oven en druk het zachte fruit met een pureestamper fijn. Roer goed om en zet terug in de oven. Bak nog 30-40 minuten tot het fruit en de suiker vloeibaar zijn en alles wat erbovenuit steekt een kleurtje heeft. (De exacte tijd wordt bepaald door hoe sappig het fruit is, dus controleer elke 10 minuten even.) Haal de braadslede uit de oven, pureer het fruit nog een keer en schep dan voorzichtig in gesteriliseerde potten (zie blz. 238). Draai de deksels erop en laat afkoelen. Ongeopend blijft de jam maandenlang goed. Bewaar geopende potten in de koelkast.