De smaak van Sicilië + watermeloenijs recept

De smaak van Sicilië + watermeloenijs recept

De smaak van Sicilië + watermeloenijs recept

Soms heb je van die kookboeken die je bijna meteen je koffer laten pakken om op reis te gaan naar het gebied of de streek die ze beschrijven. Zo’n kookboek is het smakelijk beschreven en prachtig gefotografeerde De smaak van Sicilië, door Ursula Ferrigno, Edicola Publishing, 24.95.

Sicilië, een eiland aan de voet van Italië, is door zijn centrale ligging in de Middellandse Zee eeuwenlang beïnvloed door Griekse, Romaanse, Normandische, Arabische en Spaanse overheersers. En dat zie je terug in de gevarieerde keuken, die volgens sommigen tot de beste ter wereld wordt gerekend.

Het driehoekige eiland wordt aan alle kanten omgeven door de zee, dat zorgt voor veel visgerechten, ook groeien er citroenen en bittere sinaasappels. Deze zijn oorspronkelijk door de Arabieren naar het eiland gebracht. Om de bomen in de zomer van water te voorzien legden zij ondergrondse tunnels aan, de zogeheten ‘qanats’, die regenwater op konden slaan. Deze tunnels liepen ook onder de grote steden, waaronder Palermo door en dit was de reden dat de maffia in de jaren 80 van de vorige eeuw strijd voerde om de citruskwekerijen in handen te krijgen.

Het is een van de leuke anekdotes waarmee dit boek vol staat en waarvan ik zo hou. Want dat voedt mede de emotie die eten natuurlijk ook is. Naast mooie achtergrondinformatie biedt het boek vooral heerlijke foto’s van de gerechten en de streek. Ursula Ferrigno is een van de populairste Italiaanse koks en auteur van bijna 20 kookboeken. Dat lees je terug in haar receptuur die heel duidelijk beschreven is en makkelijk is om thuis na te maken. Antipasti: of voorgerechten, Insalate: salades en gevulde groenten, Zuppa e pasta: soep en pasta, Carne e pesce: vlees en vis, pane; brood, Dolci e pasticceria: nagerechten, ze komen allemaal aan bod.

In elk hoofdstuk wordt extra informatie gegeven over de gebruiken, zoals bijvoorbeeld het apperitivo, een gezellig samenzijn voorafgaand aan de avondmaaltijd. Lekkere hapjes zoals een oijvenrelish of met kruiden gebakken kikkererwten, panelle het uiterst simpele kikkererwtenkoekje dat na het koken gefrituurd wordt en zo een eigen variatie vormt op het Zuid Franse socca of het Tocaanse farinatta. Aardappelkroketjes, gevulde risottoballetjes, in Massala wijn gebakken uien, of met venkel gevulde paprika’s; uit alles spreekt liefde voor eten ook als er weinig te besteden valt. Caponata, een van mijn favoriete groenteschotels, kende ik nog niet op de wijze van dit boek: van groene groenten zoals spinazie en broccoli. De invloeden van alle landen zie je in veel gerechten terug waaronder de aubergine granaatappelsalade met munt of de zoetzure pompoen. Bij de nagerechten krijgen we het recept van het op Sicilië populaire watermeloenijs, lekker fris na al het heerlijks wat vooraf gaat. En dat zal zeker ook in Nederland lekker smaken op een warme dag.

Ik geef je het recept je maakt het zo:

1 middelgrote watermeloen, je hebt 7,2 dl watermeloenpuree nodig

2 dl melk

2 dl slagroom

60 gram fijne tafelsuiker

1 tl wodka (naar keuze) goed voor het bevriezen, geen invloed op de smaak

2 el pure chocoladechips, voor erbij (naar keuze)

*Maak de watermeloen schoon, verwijder de pitten en maal het vruchtvlees in een keukenmachine tot puree.

*Meng alle ingrediënten, behalve de chocoladechips, grondig door elkaar.

*Doe de massa in een ijsmachine en draai er ijs van of bevries in een bak en mix het elke 2 uur met de hand. Dit vergt 6-7 uur.

*Serveer het ijs naar keuze met de chocoladechip. Dat ziet er leuk uit en lijkt op watermeloenpitten.