Kom in balans

Kom in balans

Kom in balans

Een titel die wel heel erg goed past dat is Kom in balans met 60 voedzame maaltijden. Het slaat zowel op de inhoud van de kom die in balans is wat betreft de verhouding groenten, eiwit en koolhydraten. En het slaat ook op de lezer, want wie zich goed voedt komt mede daardoor zelf ook in balans.

Alles wat je nodig hebt in één kom, zo stellen de auteurs die – heel merkwaardig – nergens in het boek vermeld worden. Navraag bij de uitgever leert dat het boek geschreven is door het collectief Food for Happiness, waarachter auteurs Nicole Pisani en Kate Adams schuilgaan. Nu is uit een kom eten erg hip en overgewaaid uit landen waar dit al langer gebruikelijk was zoals Hawai, Japan en Korea. De term bowl is in dit geval een veelgehoorde.

Het basisidee van een voedzame kom is dat alle voedingselementen die je in een maaltijd nodig hebt erin aanwezig zij: 20% eiwit, groenten en fruit: het grootste deel van je kom bladgroenten, complexe koolhydraten, gezonde vetten: laat 10% van je kom uit gezonde vetten bestaan en toppings en dressings voor extra beet of smaak. Al deze onderdelen worden voorin in het boek nader toegelicht. Daarna volgen de recepten zoals ontbijtkommen, lichte kommen en vullende kommen. En dat zijn oogstrelende en heel maakbare recepten, die anders zijn opgesteld dan je gebruikelijk aantreft. De onderdelen waaruit de kom is samengesteld worden apart benoemd, de ingrediënten worden in de receptuur vermeld. Ik vind dat even wennen. Het zijn fijne, verrassende, creatieve en niet te moeilijke recepten. Ik noem kaneelgranola, peersmoothie met boerenkool, kokosyoghurt en zaden met gedroogd fruit of in saus gepocheerd ei, babybloemkool, babyboerenkool en fregola shakshuka, of gemarineerde feta tomaten uit de oven, palmkool, pittige bonen en microgroenten. Of op thee gerookte forel, zachtgekookt ei, gemengde boerenkool en belugalinzen. Alles fraai gefotografeerd en zeer uitnodigend. Mooi boek.

.

Kom in balans met 60 voedzame maaltijden GoodCook 19.95