Ons voedsel. Over wat erin zit, hoe het wordt gemaakt & wat het met ons doet.

Ons voedsel. Over wat erin zit, hoe het wordt gemaakt & wat het met ons doet.

Ons voedsel. Over wat erin zit, hoe het wordt gemaakt & wat het met ons doet. Geactualiseerde versie. Frans de Jong (Fontaine uitgevers 45.- euro)

‘Tegenwoordig is eten een gecompliceerde bezigheid door de ontwikkeling van de moderne technologie’, lees ik in de inleiding van Ons voedsel. Eten is een primaire levensbehoefte. Voor de primitieve mens was eten gemakkelijk; hij hoefde niet na te denken over wat hij die dag zou eten, hij moest er alleen voor zorgen dat er wat te eten was. Door de ontwikkelde technologie zijn wij verder dan ooit van ons voedsel verwijderd. Ons voedsel is dagelijks in het nieuws, iedereen heeft een mening over wat gezond is en slimme marketing doet de rest. Veel consumenten hebben echt geen idee meer wat nu gezond is en wat je beter wel of niet kunt eten. Dat komt mede omdat een stukje basiskennis over voedsel ontbreekt.

Ons voedsel levert zeer gedetailleerde informatie. Frans de Jong heeft alle beschikbare kennis bij elkaar gebracht op zo’n manier dat vakkennis niet nodig is. En dat klopt, hoewel het boek moeilijke, ingewikkelde materie niet schuwt: ik noem bijvoorbeeld de bouw en chemische samenstelling van sachariden, cis- en transomerie, het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw en de gevolgen daarvan in ons lichaam, hoe donuts in de fabriek geglaceerd worden, hoe pasta wordt geproduceerd en hoe het in een slachthuis eraan toe gaat.

Het boek is breed wat betreft de onderwerpen en gaat echt de diepte in. De onderwerpen worden zowel met foto’s als met tekeningen nader uitgelegd, in sommige gevallen vind ik dat niet echt duidelijker worden en was de keuze voor geen illustratie een betere geweest. Zowel de toon; prettig, neutraal en bijzonder informatief, als de uitvoering doen denken aan een gedegen studieboek.

Natuurlijk dringt de vergelijking aan het compendium De Grote Kleyn zich op. Allebei deze boeken zijn een verzameling en schatkamer van kennis. Toch is er een verschil; in Ons voedsel komt voornamelijk de meer exacte (feiten)kennis over ons voedsel aan bod en dat zie je al aan de indeling. Deel 1 behandelt alle ins en outs van eiwit, koolhydraat, vet, vitamines, mineralen et cetera. Deel 2 over hoe ons voedsel gemaakt wordt aan de hand van diverse productgroepen graan, melk, vlees, vis, aardappelen, groente en fruit, vetten en zoetwaren. Deel 3 gaat vervolgens in op wat dat voedsel met ons doet in ons lichaam bijvoorbeeld wat is een calorie precies, ondervoeding, overvoeding, afslanken, voeding en gezondheid en de psychologie van het eten.

Wie álles wil weten over zijn dagelijks voedsel leest (ook) Ons voedsel. Een fijn en duidelijk naslagwerk.