Keukendagboek 2, heerlijk leesvoer!

Keukendagboek 2, heerlijk leesvoer!

Keukendagboek 2, heerlijk leesvoer!

Voor mij is het ideale kookboek een boek waarin je zowel kunt lezen als waaruit je heerlijk geïnspireerd kunt koken. Kookliteratuur. Nigel Slater bewijst met zijn Keukendagboek 2 dat hij dit genre perfect beheerst. De bescheiden en innemende Nigel Slater, o.a. bekend van zijn kookprogramma op de BBC en zijn column in The Observer, schrijft práchtig. In zijn keukendagboek waarin hij per dag beschrijft wat hem (culinair gerelateerd) overkomt en wat hij kookt, weet hij een enorme sfeer te scheppen. Een sfeer van warmte en huiselijkheid waarin eten een belangrijke rol zo niet de hoofdrol speelt. Nigel neemt je mee zijn tuin in, de markt op en deelt ook zijn minder geslaagde keukenexperimenten, hoewel hij daar geen receptuur van geeft. Ik vind het leuk om elke dag, bij de betreffende dag te lezen ‘hoe het Nigel vergaat’. Op de een of andere manier geeft dat de dag een mooi randje. Soms lees ik een paar dagen vooruit. Ik zal wat voorbeelden geven zodat je begrijpt wat ik bedoel.  Op 28 januari: ’Er ligt nog een stuk marsepein van kerstmis……Marsepein komt oorspronkelijk uit Perzië, waar voor de smaak vaak oranjebloesem water wordt gebruikt, maar bijna elk amandel producerend land heeft zijn eigen versie. Amandelspijs speelt een rol in allerlei ceremonies van bruiloften aan de Egeïsche Zee tot Allerzielen in Palermo……’ om uiteindelijk te eindigen met het recept voor een cakeje waarin marsepein wordt verwerkt en wat Nigel at tijdens een reis naar Oslo. Weer later als Nigel aangebroken potten met marmelade bij het opruimen van de koelkast tegenkomt, volgt er een lofzang op allerlei soorten open potten met conserven in zijn koelkast. Ik herken de overvolle koelkast. En dan besluit hij met een recept voor marmelade ijs met chocolade chips.

Of later in het jaar, 24 februari, ‘Ik heb drie wokken. de oudste is goedkoop, dun en al langer mijn maatje dan ik me kan herinneren. Hij komt uit een Chinese winkel en is na jarenlang gebruik zwart geworden, maar eerlijk gezegd ook wat roestig hier en daar.’ Uiteraard leidt deze inleiding naar een recept waarin gewokt wordt: varkensvlees met knoflook en oestersaus.

Om aan het eind van het jaar, als de dagen korter zijn, te bekennen : ’Ik slaap met een nachtlampje. Niet uit angst, want ik ben inmiddels een grote jongen. Maar ik houd van een nachtlampje vanwege de schaduwen op de eikenhouten vloer en het flakkerende, gefilterde licht in de kamer.’

Keukendagboek 2 (deel 1 verscheen in 2013) leest als een feelgood boek, een sprookje voor grote mensen. Misschien komt dat omdat er nergens in het boek aan de boze buitenwereld wordt gerelateerd. Die kwesties komen niet aan bod. Het gaat louter om alles wat met eten, inkopen en een beetje aanrommelen in de tuin en keuken te maken heeft. Aan het voldoening scheppende zorgen voor jezelf en je naasten. Daarmee roept Nigel Slater naast een smakelijk vooral een knus en veilig wereldbeeld op waar we misschien allemaal wel heel erg naar verlangen. Heerlijk!

recept voor marsepein cakejes 

Marsepein en Sinterklaas horen bij elkaar. Nigel Slater geeft een leuk recept voor restjes marsepein: die vinden een nieuwe bestemming in een smakelijk cakeje!

voor 6 taartvormpjes van 10 cm doorsnede of 12 muffins

180 gram boter

180 gram fijne kristalsuiker

2 eieren, losgeklopt

80 gram bloem

150 gram gemalen amandelen

100 gram marsepein

200 gram blauwe bessen vers of uit de diepvries

poedersuiker

*Doe muffinvormpjes in een muffinbakplaat. Verhit de oven op 180 graden.

*Klop de boter en suiker met een mixer in een kom tot een bleke, luchtige massa.

*Voeg geleidelijk al kloppend de eieren toe en doe er rustig de bloem en de gemalen amandelen bij. Stop met mixen zodra alles is vermengd.

*Breek de marsepein in stukjes van 1-2 cm doorsnede. Roer de door het beslag. Verdeel het over de vormpjes en bestrooi elk vormpje met bessen.

*Bak 25 minuten tot ze stevig aanvoelen als u erop drukt.

*Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

Keukendagboek 2 Nigel Slater (Fontaine Uitgevers, 39.95)