logo boonappetit

recensie All-day Bowls + recept voor heerlijk stoofvlees

recensie All-day Bowls + recept voor heerlijk stoofvlees

recensie All-day Bowls + recept voor heerlijk stoofvlees

Soms heb je een kookboek in handen waarbij je meteen ‘wow’ denkt als je het doorbladert. Zo’n boek is All-day Bowls, de allerlekkerst gerechten in een kom van Denise Kortlever. (Spectrum €20.00)

Een kookboek schrijven is geen sinecure. Als je naast het bedenken en schrijven ook nog eens de fotografie en styling voor je rekening neemt, dan ben je in mijn ogen een bijzonder talent. Denise Kortlever schreef All-day Bowls en bewees wederom zo’n multitalent te zijn. Vorig jaar verscheen All-day breakfast van haar hand. In allebei de titels nam ze naast de teksten en receptuur ook de styling en fotografie voor haar rekening. Die fotografie is bijzonder sfeervol en zet meteen de toon. All-day Bowls toont hoe behaaglijk het eten uit een kom kan zijn. Dat smaakt anders dan eten van een bord. Volgens Denise is dat omdat je bij een kom het eten letterlijk in je hand houdt. Eten uit een kom (bowl) heeft een hoog behaaglijk en knus gehalte. Waarbij je heerlijk met opgetrokken benen op de bank zit, of in de vensterbank zit en naar buiten staart.

All-day Bowls toont –net zoals All-day breakfast aan dat Denise veel reist: veel recepten zijn geïnspireerd op gerechten die ze elders op de wereld at. Achterin het boek geeft ze dan ook adresjes waar je lekker uit een bowl kunt eten.

Het boek is in verschillende hoofdstukken opgedeeld en die laten allemaal zonnige, vrolijke gerechten zien die erg mooi zijn gefotografeerd. Ik noem broodkommetjes, tropische yoghurtbowl, romige earl grey porridge, geroosterde zoete aardappel-wortelsoep, polenta, gebakken gnudi, noedels met pinda-sesamsaus, freekeh met gegrilde avocado en kruidenyoghurt, bliss bowl met courgettekoekjes, buddha bowl, of amandel sinaasappel cakejes. Alle recepten zijn origineel en niet moeilijk te maken. Ook heb je geen ellenlange lijst van ingrediënten nodig. Ik maakte de 5 spice stoof met bruin bier en knolselderijpuree, en die was heel erg lekker (wij aten met zijn tweeën bijna de hele pan leeg). Ik geef je het recept.

Recept voor 5 spice stoof met bruin bier en knolselderijpuree

voor 4 personen

600 gram riblappen

1 el bloem

2 el olijfolie

2 uien, in halve ringen

1 laurierblaadje

2 tl 5-spice (vijfkruidenpoeder)

1 flesje bruin bier

1 dikke plak ontbijtkoek, verkruimeld

voor de puree:

1 knolselderij (ca 300 gram) geschild en in blokjes

300 gram kruimige aardappels, geschild en in blokjes

 60 ml warme melk

1 el mosterd

*Snijd het vlees in grote stukken en bestuif met bloem en peper en zout. Verhit de olie in een grote braadpan en bak het vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en bak de ui ringen in het achtergebleven vet in circa 5 minuten zacht en glazig.

*Voeg het vlees weer toe met het laurierblad en de kruiden. Schenk het bier erbij en zo veel warm water tot het vlees net onder staat. Laat afgedekt op heel laag vuur minstens 3 uur stoven. Voeg na 2 uur stoven de ontbijtkoek toe en verwijder het laurierblad. Verwijder de laatste minuten eventueel het deksel, zodat de stoof iets inkookt.

*Kook voor de puree de knolselderij en aardappel samen in een grote pan met water in circa 15 minuten gaar. Giet af en stamp met wat kookwater, de melk en mosterd tot een romige puree. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de puree over 4 kommen en schep de stoof erop.

Geschreven door : Joke Boon