logo boonappetit

Cornersmith

Cornersmith

Cornersmith  

Een goed kookboek is er een dat je nog tijdens het lezen naar de keuken voert om lekker aan de slag te gaan. Het informeert, inspireert en nodigt uit om deel te nemen aan dat waar de makers zo enthousiast over zijn. Zo’n boek is Cornersmith, seizoensrecepten uit het eetcafé en de inmakerij. Alex Elliott-Howery en James Grant. (Good Cook €24.95)

Ik vind het altijd bijzonder om te zien hoe bepaalde ontwikkelingen op verschillende plaatsen vrijwel gelijktijdig ontstaan. Zou zo’n trend gewoon in de lucht hangen en eruit geplukt worden voor wie daar gevoelig voor is?  In ieder geval haakt het Cornersmith (Sydney Australië) in op de trend van no waste, zoveel mogelijk zelf maken en bewaren door inmaken. Cornersmith is een eetcafé dat de nadruk legt op duurzaamheid, seizoensteelt en lokale producten. Toen het eetcafé eenmaal goed liep begon men aan een ruilsysteem. De omringende moestuinders konden hun overtollige oogst omruilen voor koffie of een ingemaakt product. En zo ontstond de inmakerij.

De recepten uit het eetcafé en de inmakerij zijn nu verzameld in een kookboek. Cornersmith volgt de seizoenen en laat een keur aan recepten zien in prachtige,  kleurrijke fotografie. De passie voor duurzaamheid, niets verspillen en zelf maken is erg aanstekelijk. Veel recepten om zelf in te maken: van aardbeien-rabar-rozenjam via chili-jam, gefermenteerde ananas-chilisambal tot de befaamde Cornersmith mosterd en weikaramel. Er is een balans tussen smaakmakers en receptuur voor gerechten. Zowel voor ontbijt: geroosterde muesli, soep met lentegroenten, salades, kruidig gehakt, cheesecake, vis van de bbq, ricotta met geroosterde aubergine, walnoten en granaatappel, en práchtige laagjestaarten: Cornersmith is een bron van inspiratie. Ik maakte al de zoetzure radijsjes die werkelijk heel erg lekker en mooi werden en radijsjes een ander karakter geven. Ook de salade van parelgort met courgette en hazelnoten was meer dan lekker. Kortom Cornersmith is een boek om dicht bij het aanrecht te houden.

Geschreven door : Joke Boon