logo boonappetit

Mijn Arabische Keuken is hartverwarmend lekker

Mijn Arabische Keuken is hartverwarmend lekker

Mijn Arabische Keuken is hartverwarmend lekker

 

Mounir Toub is voor de kijkers van 24 Kitchen geen onbekende: hij laat in Grenzeloos Koken alle ins en outs van de Arabische keuken zien. Dat doet hij op aanstekelijke wijze, waarbij de combinatie Marokkaans met een onvervalste Brabantse tongval bijzonder grappig is. Voor wie hem nog niet kent is er nu een mooie gelegenheid om dat te veranderen, zijn eerste kookboek Mijn Arabische Keuken is recent verschenen (Carrera Culinair, €29.99).

.

‘...er zullen mensen zijn die beweren dat sommige recepten niet helemaal Arabisch zijn.. dat mag, daarom heet het ook Míjn Arabische keuken. Het is mijn interpretatie van gerechten, zoals ik ze het liefst eet.’ Aldus Mounir Toub tijdens de boekpresentatie, die een hoog feestelijk gehalte had. Veel mensen hadden gehoor gegeven aan de oproep om Arabisch gekleed te komen. Er was een zangeres die een Arabisch lied over de liefde zong en er waren veel lekkere hapjes en verkoelende drankjes. En veel trotse en dankbare woorden, van Mounir voor zijn ouders; in het speciaal zijn moeder die hem leerde koken en voor zijn echtgenote. Terwijl Derek Otte een prachtig gedicht voorlas en de zangeres haar liefdeslied zong, gingen er heerlijke hapjes rond. Ik noem de gamba’s in een kruidig sausje, het van origine voor bruiloften en feesten bestemde B’stilla (dun filodeeg met een kruidige vleesvulling en met poedersuiker bestoven) waarvan dit een geweldig lekkere versie was, gevulde dadels en Marokkaanse Snickers; naar een recept van zijn vrouw. Diezelfde warmte voor eten en voor de mensen die dat op zijn pad hebben gebracht vind je terug in dit boek. Dat geeft het de hartverwarmende meerwaarde mee die eten ook kan hebben.

Het boek wordt voorafgegaan door basis ingrediënten en een verklarende woordenlijst voor wie in de mediterrane supermarkt gaat winkelen. Daarna volgen hoofdstukken als basis (waar receptuur voor smaakmakers als smen, een sterk smakende botersoort en andere smaakmakers wordt gegeven) gevolgd door salades en mezzes, soepen, tajines, vlees- en visgerechten, vegetarische gerechten, bastilla’s, couscous, nagerechten en koek. Naast traditionele recepten zoals seffa van couscous, rozijnen, kaneel en amandelen, of couscous met zeven groenten ook verrassende, minder bekende gerechten. Zoals gepofte knoflooksoep met verse ananas en geroosterde pijnboompitten, kip met gember en kikkererwten, het familierecept briwatskip zoals Mounir zijn moeder het voor zijn oma maakte, of salade met gort en granaatappels. Ik maakte al de pittige smaakmaker harissa; een Arabische variant op sambal waarin komijn of koriander en olijfolie zit. Heerlijk (binnenkort deel ik dat recept op de site van Vegatopia). Het recept voor bijzonder lekkere Marokkaanse Snickers daarvan geef ik later deze week het recept op Boonblogt.

Geschreven door : Joke Boon