logo boonappetit

Jam & Zuur: geluk in een potje

Jam & Zuur: geluk in een potje

Jam & Zuur: geluk in een potje

 

Inmaken is weer helemaal van deze tijd. Het vrolijk en kleurrijke Jam & Zuur door Philippine van der Goes. (Uitgeverij Carrera Cuinair €25.00) komt dan ook precies op tijd. Binnenkort barst immers het seizoen los waarin er weer volop fruit en verse groenten verkrijgbaar zijn. Zelf jam maken is leuk. Philippine zegt het in haar inleiding al: je vangt geluk in een potje. En dat geluk ervaar je zowel tijdens het maken, als je later tevreden naar je voorraad ingemaakt lekkers kijkt én als je weer later een potje openschroeft en je het eerste hapt neemt en verrukt bent over de smaak. Ik kan het beamen, al ben je verder op huishoudelijk gebied een ramp: het geeft een intens tevreden en huiselijk gevoel een plank met zelf gevulde potjes te zien. En het is bovendien nog eens verrassend lekker. Want en dat laat Jam & Zuur heel goed zien, er zijn veel verrassende smaken en combinaties te maken die je nergens anders vindt.

Ik noem: zoetzure rode uien met salie, sjalotten op honingtijmsiroop, venkeljam met aardbeien en vanille, appelgelei, ananas met chili op siroop, kruidige mandarijn siroop, worteljam (!) met kardemon en sinaasappel en geroosterde paprika ketchup. Want jam en zuur geeft in 100 recepten zowel receptuur voor jam, zuur, pickles, siropen, compote, saus en heerlijk op olie ingelegde gegrilde groenten. Fijn is dat de receptuur telkens voor kleine hoeveelheden is, 2-3 potjes. Zodat je niet het hele jaar aan een soort gebonden bent.

Tijdens een dinertje om de lancering van Jam & Zuur te vieren liet Philippine zien dat er met de recepten uit dit boek ook verrassend valt te dineren. Zo kregen we bij schelvis en snijboontjes jam van gele courgette. Ik vond het een heel erg verrassend en lekkere jam, die ongewoon goed combineerde met een hartig hoofdgerecht. Ook de in het dessert verwerkte chocopasta met frambozen was méér dan lekker; een soort smeerbare bonbon. Ik kan niet wachten tot mijn groenteboer gele courgettes en betaalbare frambozen  heeft.

Voorin het boek wordt kort en bondig de regels van inmaken vermeld. Geen ingewikkelde materie. Daarna worden in kleurige vrolijke hoofdstukken telkens een aantal groenten en fruitsoorten ingemaakt. De foto’s en de vormgeving zijn kleurrijk en vrolijk, ze ondersteunen het plezier van het zelf inmaken.

Ongeduldig tot mijn groenteman gele courgettes op zijn kar heeft (om gele courgettejam te maken) begon ik alvast met de halve bloemkool die ik nog in huis had.

Ik maakte zoetzure gele bloemkool met komijn, en dat toverde een saaie groente meteen om tot een zonnige inhoud van mijn potjes. Een buurrouw en een vriendin sparen potjes voor me. Inmiddels heb ik een plank vol lege potjes en die ga ik binnenkort allemaal vullen!

In Jam&Zuur staan 100 inspirerende en verrassende recepten dat maakt het tot een bruikbaar en bovenal inspirerend boek

Geschreven door : Joke Boon