logo boonappetit

Pasta di Janny, het doorgeven van een traditie

Pasta di Janny, het doorgeven van een traditie

Pasta di Janny, het doorgeven van een traditie

 

‘Koken is liefde’, zegt Janny bij de presentatie van haar 35e(!) kookboek Pasta di Janny. En daarmee heeft ze meteen mijn aandacht gevangen, want het is precies hoe ik er ook over denk. Dit boek is bijzonder: de fraaie uitvoering met zwart-wit cover zet meteen de toon: de echt Italiaanse sfeer is gevangen.

Janny heeft dit boek opgedragen aan haar kleindochter Isabelle, en daarmee geeft zij de traditie door. Toen haar zoon, de vader van Isabelle, dezelfde leeftijd had schreef zij haar eerste kookboek, een pastaboek. Haar peuterzoon proefde destijds bijna alle gerechten. Nu in dit boek zien we foto’s van oma en kleindochter die samen verse pasta bereiden. In Italië geeft men op de vraag wie maakt de lekkerste… als antwoord: ‘mama of oma’. Die traditie van het doorgeven van liefde voor eten en koken en de bijbehorende recepten heeft Janny in dit boek heel goed weten te verwoorden.

Behalve kennis over meelsoorten, geschiedenis van de pasta en hoe je de lekkerste verse pasta eenvoudig zelf maakt, ook de geruststellende woorden dat oefening kunst baart. Zeker in het geval van pasta maken.

Bij de uitleg over alle vormen van pasta valt voor mij een kwartje. Samen met het boek kreeg ik een houten voorwerp, dat uit twee delen bestaat, een soort stempel. Dat blijkt een corzettistempel waarmee je Janny’s favoriete pasta kunt maken: Corzetti of Croxetti. Een pastasoort dat eruit ziet als een grote munt en wordt gemaakt door deeg tussen een stempel en een houder te drukken. Een specialiteit uit het Italiaanse Ligurië. Erg leuk, mede omdat zo ook een stukje van de traditie op mij wordt overgedragen.

In het genoemde informatieve deel ontbreken niet de gouden regels voor het koken van pasta zoals: serveer de pasta direct. Want zoals de Italianen zeggen: de gasten aan tafel horen op de pasta te wachten, de pasta niet op de gasten. Van zulke teksten smul ik.

Ook de receptuur die hierna volgt is om te smullen: eenvoudige pasta met olie, zoals de door mij zo geliefde aglio, olio en peperonchino gevolgd door tomatensauzen, handgevormde pasta, lange pasta, gevulde pasta, pasta uit de oven en tot slot zoete pasta. In dit hoofdstuk een heel fijn, goed in deze tijd van ‘no waste’ passend gerechtje: Siciliaanse honingpasta met pistaches, gemaakt van een restje spaghetti.

Pasta di Janny is een heerlijk boek én het bewijs dat koken liefde is. Janny van der Heijden Good Cook 19,95

Geschreven door : Joke Boon