logo boonappetit

Jamie’s Superfood

Jamie’s Superfood

Jamie’s Superfood

 

'Dit is mijn meest persoonlijke boek', met deze woorden begint Jamie zijn allernieuwste boek Jamie’s Superfood voor elke dag. Recepten voor een healthier en happier leven. Jamie Oliver, Kosmos Uitgevers €29.99.

Jamie is veertig geworden en dat zie je op de cover: zijn immer warrige haardos is keurig en hip gekapt en zijn uitstraling is niet meer zo jongensachtig. Bovendien heeft hij dit keer de foodfotografie voor zijn eigen rekening genomen.

Het feit dat hij veertig is geworden is misschien wel de motivatie voor dit boek. Hoe word je zo gezond mogelijk oud? Door goede voeding, dat weet iedereen. Maar wat is goede voeding? Moeten we allemaal aan de prijzige superfoods? Wie een beetje zijn oor te luisteren legt weet dat deze hype over zijn hoogtepunt heen is. Jamie weet echter heel goed de balans te vinden tussen the best of both worlds: gezond en lekker met gewone ingrediënten. Geen kokosbloesemsuiker of andere alternatieven voor suiker. Jamie maakt gebruik van natuurlijk zoet zoals dadels of rijp fruit. In dit boek geen recepten voor taart of koekjes, maar wel voor abrikoosballetjes of frozen yoghurt fruit ijs. Er wordt niets gemeden maar van alles wordt de meer gezonde variant gekozen, wel tarwemeel maar dan volkoren en ook gewoon zuivel. Veel groenten en fruit. Dat levert een bijzonder fraai en zeer bruikbaar boek op. Samen met een heel team van voedingsdeskundigen heeft Jamie zich beziggehouden met wat we nodig hebben voor een zo gezond mogelijk en lang leven. Dat levert aan het begin van ieder recept een inleiding op die vertelt wat het recept ons levert aan vitaminen, mineralen en benodigde voedselgroepen. Ik vind dat een prettige toevoeging vooral omdat het nuchter gesteld is en informatief. Onderaan in een balk zie je in een oogopslag wat de voedingswaarde is wat betreft calorieën, vet, vezels koolhydraten en eiwitten. Voor mij is de vraag of ik veel uit een boek zou willen maken altijd een indicatie hoe ik een boek vind. Veel briefjes tussen de bladzijden is veelzeggend. Bij Jamie’s Superfood steken er inmiddels talloze briefjes uit: Geweldig granolapoeder noten, zaden. haver & fruit, Vijgen bananenbrood bloedsinaasappel & notenboter, Magere carbonara met spek, erwten, amandelen & basilicum, Aziatisch gestoomde vis, zwarte rijst, groenten & chilisaus, Ingemaakte eieren, rodekool, kruidnagel en steranijs. Ik bakte het superfood eiwitrijk brood, en dat was heel makkelijk om te maken en erg lekker. Het boek volgt de klassieke indeling van ontbijt, lunch en diner gevolgd door snacks en drankjes. Bij snacks moet je dan denken aan tussendoortjes die allemaal 100 kcal leveren zoals wat noten, gedroogd fruit of een salade.

Na het receptdeel volgt nog een deel over gezond leven. Wat is een uitgebalanceerd gerecht, over het belang van groenten en fruit, koolhydraten en eiwitten en het onmisbare vet. Kortom normaal eten niks weglaten maar alles met een bepaalde mate. Tijdens zijn reizen is hij ook op de plaatsen geweest die tot de Blue Zone gerekend worden: in die gebieden wonen opvallend veel honderdjarigen. Het blijkt dat deze mensen een overeenkomst in hun voeding en levenswijze hebben. Dat we daarna ook nog slaapadvies van Jamie krijgen is mooi meegenomen, het laat zien dat ook de volwassen Jamie het beste met zijn lezers voorheeft. Ik vind het beslist een van zijn betere boeken.

Morgen geef ik je het recept van het superfood eiwitrijke brood.

Geschreven door : Joke Boon