logo boonappetit

Pop up restaurant Gustafson

Pop up restaurant Gustafson

Pop up restaurant Gustafson

 

In het Amsterdamse Westerpark, aan de rand van het Westergasterrein staat een monumentaal pand waar tot voor kort het stadsdeel was gehuisvest. Volgend jaar wordt dit pand verbouwd tot een groots hotel. Tot die tijd is pop up restaurant Gustafson hier neergestreken. De initiatiefnemers zijn van huis uit ontwerpers van horecaconcepten en kunnen met Gustafson laten zien wat ze kunnen. In het restaurant waar je vanaf 8.00 kunt ontbijten en de hele dag tot en met het avondeten kunt eten, is de sfeer aangenaam. Groots en toch knus. Op je weg naar het toilet krijg je al een idee wat er nog meer op stapel staat: vijf bijzondere hotelkamers met een thema. Zo komt er naar een Japans idee een capsule kamer waar je in een soort cabine kunt slapen, een tent kamer waar je in een bungalowtent kunt slapen en een atelier. Deze laatste wordt een toevluchtsoord voor schrijvers die bijvoorbeeld hun laatste hoofdstuk willen voltooien, schilders of chefs die in alle rust willen creëren. Dat deel is nog niet af. In het restaurant is alles inmiddels zo goed als klaar. Hier kun je eten volgens het shared dining principe: de gerechten worden in het midden van de tafel gezet zodat je van alles wat kunt proeven: een manier van eten waar ik erg van hou. Zo delen we de voorgerechten: kalfscarpaccio, een tartaar van zalm, een surf en turf van kip en gamba’s, een tabouleh met burrata en pulled pork met coeur de boeuf. Het is allemaal erg lekker en mooi om te zien. Erbij drinken we wijn van een kaart waar mijn man dolenthousiast van wordt. Joost die ons bedient omschrijft de wijn als een vrolijke. En dat is meteen typerend voor hoe hier de wijnen omschreven worden: niet zoals gebruikelijk in voor mij volstrekt ongrijpbare termen, maar als: winters, warm en grote mond, klein hartje. Dat geeft meteen het net even andere karakter van Gustafson weer: het is net even anders dan gewoon, ze hebben er zichtbaar schik in. Dat is aangenaam.

De hoofdgerechten zijn divers: fish en chips: een royaal stuk kabeljauw ineen beslag met goede friet en remoulade, verrukkelijke tataki van lam op een bedje van sugarsnaps, sperzieboontjes en spekjes en tongschar op een bedje van puree en mini paksoi. het toetje was om te delen: cheesecake met stroopwafel, fudge, een frambozen macaron en fluwelen chocolade taart.

Gustafson is nu een maand open en nu staat al vast wanneer het gaat sluiten: 30 september 2016 is de laatste dag. Tot die tijd is het hier aangenaam toeven.

Geschreven door : Joke Boon